Jump to content

Trangulli

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Trangulli/Kastraveci
Cucumbers grow on vines
Klasifikimi shkencor
Mbretëria:
Division:
Klasa:
Rendi:
Familja:
Gjinia:
Lloji:
C. sativus
Emri binomial
Cucumis sativus

Trangulli është bimë barishtore njëvjeçare, që bën pjesë në Gjininë Cucumis. Kjo lloj perime kultivohet nga njeriu dhe përdoret për ushqim. Ka lloje të ndryshme trangulli që rriten në shumë vise të botës. Origjina e tij nuk dihet saktësisht, por mendohet se vjen nga India veriore, ku kultivohej që para 4000 vjetësh. Në veri të Shqipërisë quhet Kastravec. Në Lindjen e Mesme rritet një lloj i ngjashëm me emrin Trangulli i Armenisë "Armenian Cucumber", i cili ka shije të njëjtë dhe është pjesë e të njëjtës familje.