Transpirimi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
QSicon in Arbeit.svg Ky artikull apo seksion është jo i plotë ose me cilësi të dobët. Mund të ndihmoni Wikipedian duke e përmirësuar!
Ky artikull duhet të përmirësuar në:  Pa referenca, Nuk ka përmbajtje të mjaftueshme --Liridon 16 Mars 2011 16:45 (CET)

Avullimi i ujit nga bima quhet transpirim.Pjesa me e madhe e tij ndodh ne gjethe.Zakonisht ne siperfaqen e poshtme te gjethes ne epiderme,gjenden shume gojeza.Qelizat e mesofilit ne brendesi te gjethes jane te mbuluara secila me nje film te holle lageshtire.Nje pjese e kesaj shtrese lageshtire avullon nga qelizat dhe avulli i ujit largohet nga gjethja permes gojezave.Uji do te zhvendoset nga enet e ksilemes drejt qelizave me ane te osmozes .Uji largohet nga pjesa e siperme e eneve te ksilemes per te furnizuar qelizat ne gjethe.Kjo zvogelon trysnine ne pjesen e siperme te eneve te ksilemes dhe rrit trysnine ne pjesen e poshtme.Ne kete menyre uji rrjedh ne drejtim te pjeses se siperme te tyre.Ky proces njihet si rryma e transpirimit.Kalimi i ujit nga rrenjet tek trungu ,gjethet e me pas ne avullim quhet evapotranspirim ose qarkullimi i tij specifik