Transporti përmes Tubacionit

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Një pjesë e ngritur e tubacionit të Alaskës.

Transporti përmes tubacionit është transporti në distanca të gjata të një lëngu ose gazi përmes një sistemi tubacionesh - një tubacion - zakonisht në një zonë tregu për konsum. Të dhënat e fundit të vitit 2014 japin një total pak më pak se 3,500,000 km tubacion në 120 vende të botës. Shtetet e Bashkuara kishin 65%, Rusia kishte 8%, dhe Kanadaja kishte 3%, pra 76% e të gjithë tubacioneve ishin në këto 3 vende.

Shifrat e studimit mbarëbotëror të Pipeline and Gas Journal tregojnë se 190,905 km tubacione janë planifikuar dhe në ndërtim e sipër. Nga këto, 143,193 km përfaqësojnë projekte në fazën e planifikimit dhe projektimit; 47,712 km pasqyrojnë tubacionet në faza të ndryshme të ndërtimit. Lëngjet dhe gazrat transportohen në tubacione dhe çdo substancë kimikisht e qëndrueshme mund të dërgohet përmes një tubacioni. Tubacionet ekzistojnë për transportin e naftës së papërpunuar dhe të rafinuar, lëndëve djegëse - të tilla si nafta, gazi natyror dhe biokarburantet - dhe lëngje të tjera duke përfshirë ujërat e zeza, llum, ujin, birrën, ujin e nxehtë ose avullin për distanca më të shkurtra. Tubacionet janë të dobishme për transportimin e ujit për pije ose ujitje në distanca të gjata kur duhet të lëvizë mbi kodra, ose kur kanalet ose kanalet janë zgjedhje të dobëta për shkak të konsideratave të avullimit, ndotjes ose ndikimit mjedisor.

Tubacionet e naftës janë bërë nga tuba çeliku ose plastikë të cilët zakonisht varrosen. Nafta lëviz nëpër tubacione nga stacionet e pompimit përgjatë tubacionit. Gazi natyror (dhe lëndët djegëse të ngjashme të gaztë) janë nën presion në lëngje të njohura si Lëngjet e Gazit Natyror (NGL). Tubacionet e gazit natyror janë të ndërtuara nga çeliku i karbonit. Transporti i tubacionit të hidrogjenit është transporti i hidrogjenit përmes një tubi. Tubacionet janë një nga mënyrat më të sigurta të transportit të materialeve në krahasim me rrugët ose hekurudhat, dhe për këtë arsye në luftë, tubacionet janë shpesh objektiv i sulmeve ushtarake.

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referenca[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]