Jump to content

Trenat maglev

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Transrapid 09 në objektin e testimit Emsland në Saksoninë e Ulët, Gjermani
Shembull i sistemit maglev urban me shpejtësi të ulët, Linimo

Maglev (i rrjedhur nga levitacioni magnetik ) është një sistem transporti treni që ngrihet përgjatë një udhërrëfyese përmes përdorimit të forcave magnetike. Duke u ngritur, trenat maglev heqin kontaktin hekurudhor me rrotën e pranishme në hekurudhat konvencionale, duke eliminuar rezistencën e rrotullimit . [1] [2]

Krahasuar me hekurudhat konvencionale, trenat maglev mund të kenë disa përparësi, duke përfshirë shpejtësi më të larta maksimale, përshpejtim dhe ngadalësim superior, kosto më të ulëta mirëmbajtjeje, trajtim të përmirësuar të gradientit dhe zhurmë më të ulët me shpejtësi ekuivalente. Megjithatë, sistemet maglev janë më të shtrenjta për t'u ndërtuar, nuk mund të përdorin infrastrukturën ekzistuese dhe kanë përdorim më të lartë të energjisë me shpejtësi të lartë. [3]

Trenat Maglev kanë vendosur disa rekorde shpejtësie . Rekordi i shpejtësisë së trenit prej 603 kilometres per hour (375 mph) u vendos nga maglev eksperimental japonez i Serisë L0 në 2015. [4] Nga viti 2002 deri në vitin 2021, rekordi për shpejtësinë më të lartë operacionale të një treni pasagjerësh prej 431 kilometres per hour (268 mph) u mbajt nga treni maglev i Shangait, i cili përdor teknologjinë gjermane Transrapid . [5] Shërbimi lidh Aeroportin Ndërkombëtar Pudong të Shangait dhe periferi të Pudong qendror, Shangai . Me shpejtësinë e tij maksimale historike, ai përshkoi distancën prej 30.5 kilometres (19 mi) në pak më shumë se 8 minuta.

Sisteme të ndryshme maglev e arrijnë levitimin në mënyra të ndryshme, të cilat përgjithësisht ndahen në dy kategori: pezullim elektromagnetik (EMS) dhe pezullim elektrodinamik (EDS) . Lëvizja zakonisht sigurohet nga një motor linear . [6] Fuqia e nevojshme për levitacion zakonisht nuk është një përqindje e madhe e konsumit të përgjithshëm të energjisë të një sistemi maglev me shpejtësi të lartë. Në vend të kësaj, tejkalimi i zvarritjes merr më shumë energji. Teknologjia Vaktrain është propozuar si një mjet për të kapërcyer këtë kufizim.

Pavarësisht mbi një shekull kërkimi dhe zhvillimi, sot ekzistojnë vetëm gjashtë trena maglev funksionalë - tre në Kinë, dy në Korenë e Jugut dhe një në Japoni. [7] [8]

  1. ^ "Japanese Maglev Train: World's Fastest Bullet Train - JRailPass". 27 shkurt 2017. Arkivuar nga origjinali më 15 korrik 2022. Marrë më 18 korrik 2022. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  2. ^ "Magnetic Levitation - an overview | ScienceDirect Topics". Arkivuar nga origjinali më 18 korrik 2022. Marrë më 18 korrik 2022. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  3. ^ "Will maglev ever become mainstream?". www.railway-technology.com (në anglishte britanike). 17 janar 2018. Arkivuar nga origjinali më 4 qershor 2021. Marrë më 2021-06-04.
  4. ^ "Japan's maglev train breaks world speed record with 600km/h test run". The Guardian. United Kingdom: Guardian News and Media Limited. 21 prill 2015. Arkivuar nga origjinali më 6 dhjetor 2019. Marrë më 21 prill 2015. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  5. ^ "Everything about Shanghai Maglev Train: Speed, Station, Map, Ticket & Price, Facts..." www.chinadiscovery.com (në anglisht). Marrë më 2023-11-19.
  6. ^ Yaghoubi, Hamid (2013-03-27). "The Most Important Maglev Applications". Journal of Engineering (në anglisht). 2013: e537986. doi:10.1155/2013/537986. ISSN 2314-4904.
  7. ^ "The Six Operational Maglev Lines in 2018". www.maglev.net. Arkivuar nga origjinali më 28 nëntor 2020. Marrë më 2021-11-23. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  8. ^ "High-speed rail trains are stalled in the US—and that might not change for a while". Popular Science (në anglishte amerikane). 2022-10-05. Arkivuar nga origjinali më 26 dhjetor 2022. Marrë më 2022-12-26.