SCMaglev

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Treni maglev i Serisë L0 në pistën e provës Yamanashi

SCMaglev (maglev superpërcjellës, i quajtur më parë MLU ) është një sistem hekurudhor me levitacion magnetik ( maglev ) i zhvilluar nga Central Japan Railway Company (JR Central) dhe Instituti i Kërkimeve Teknike të Hekurudhave . [1] [2] [3]

SCMaglev përdor një sistem pezullimi elektrodinamik (EDS) për ngritjen, drejtimin dhe shtytje.

Në zhvillim që nga vitet 1960, sistemi SCMaglev do të përdoret në linjën hekurudhore Chūō Shinkansen midis Tokios dhe Nagoya, Japoni. Linja, aktualisht në ndërtim e sipër, është planifikuar të hapet në vitin 2037. JR Central po kërkon gjithashtu të shesë ose licencojë teknologjinë për kompanitë e huaja hekurudhore. Seria L0, një mjet prototip i bazuar në teknologjinë SCMaglev, mban rekordin për mjetin hekurudhor më të shpejtë të drejtuar me një shpejtësi rekord prej 603 kilometres per hour (375 mph) . [4]  

Teknologjia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Sistemi SCMaglev përdor një sistem pezullimi elektrodinamik (EDS). Karrocat e trenit kanë të instaluar magnet superpërçues dhe udhërrëfyesit përmbajnë dy grupe mbështjelljesh metalike. Sistemi aktual i ngritjes së ajrit përdor një seri mbështjelljesh të mbështjellë në një "figurë 8" përgjatë të dy mureve të udhërrëfyesit. Këto mbështjellje janë të ndërlidhura nën trase. [3]

Ndërsa treni përshpejtohet, fushat magnetike të magnetëve të tij superpërçues nxisin një rrymë në këto mbështjellje për shkak të efektit të induksionit të fushës magnetike . Nëse treni do të ishte i përqendruar me mbështjellje, potenciali elektrik do të ishte i balancuar dhe nuk do të nxiteshin rryma. Megjithatë, ndërsa treni ecën me rrota gome me shpejtësi relativisht të ulëta, fushat magnetike janë të pozicionuara poshtë qendrës së mbështjelljeve, duke bërë që potenciali elektrik të mos jetë më i balancuar. Kjo krijon një fushë magnetike reaktive që kundërshton polin e magnetit superpërçues (në përputhje me ligjin e Lenz-it ), dhe një pol sipër që e tërheq atë. Sapo treni arrin 150 kilometres per hour (93 mph), ka rrymë të mjaftueshme që rrjedh për të ngritur trenin 100 millimetres (4 in) sipër udhërrëfyesit. [3]

Këto mbështjellje gjenerojnë gjithashtu forca drejtuese dhe stabilizuese. Për shkak se ato janë të lidhura tërthore poshtë udhërrëfyesit, nëse treni lëviz jashtë qendrës, rrymat induktohen në lidhjet që korrigjojnë pozicionimin e tij. [3] SCMaglev përdor gjithashtu një sistem shtytës linear sinkron (LSM), i cili fuqizon një grup të dytë mbështjelljesh në udhërrëfyes.

Historia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Hekurudhat Kombëtare Japoneze (JNR) filloi kërkimin mbi një sistem hekurudhor linear shtytës në vitin 1962 me qëllimin e zhvillimit të një treni që mund të udhëtonte midis Tokios dhe Osakës në një orë. [5] Menjëherë pasi Laboratori Kombëtar Brookhaven patentoi teknologjinë e levitacionit magnetik superpërçues në Shtetet e Bashkuara në 1969, JNR njoftoi zhvillimin e sistemit të vet superpërcjellës maglev (SCMaglev). Hekurudha bëri drejtimin e saj të parë të suksesshëm SCMaglev në një rrugë të shkurtër në Institutin e Kërkimeve Teknike të Hekurudhave në 1972. [6] JR Central planifikon të eksportojë teknologjinë, duke ia ofruar blerësve potencialë. [7]

Pista e provës Miyazaki[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në 1977, testimi SCMaglev u zhvendos në një 7 të ri Pista testimi km në Hyūga, Miyazaki . Deri në vitin 1980, pista u modifikua nga një formë "reverse-T" në formën "U" që përdoret sot. Në prill 1987, JNR u privatizua dhe Central Japan Railway Company (JR Central) mori përsipër zhvillimin e SCMaglev.

Në vitin 1989, JR Central vendosi të ndërtojë një strukturë më të mirë testimi me tunele, gradientë më të pjerrët dhe kthesa. [6] Pasi kompania zhvendosi testet maglev në objektin e ri, Instituti i Kërkimeve Teknike të Hekurudhave të kompanisë filloi të lejojë testimin e trenave me efekt tokësor, një teknologji alternative e bazuar në ndërveprimin aerodinamik midis trenit dhe tokës, në Pistën e Testimit Miyazaki në 1999. 

Linja e provës Yamanashi Maglev[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ndërtimi i linjës së provës Yamanashi Maglev filloi në 1990. 18.4 kilometres (11.4 mi) "seksioni prioritar" i linjës në Tsuru, Yamanashi, i hapur në 1997. Trenat MLX01 u testuan atje nga viti 1997 deri në vjeshtën e vitit 2011, kur objekti u mbyll për të zgjatur linjën në 42.8 kilometres (26.6 mi) dhe për ta përmirësuar atë në specifikimet komerciale. [8]

Perdorim komercial[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Japonia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në vitin 2009, Ministria e Tokës, Infrastrukturës, Transportit dhe Turizmit të Japonisë vendosi që sistemi SCMaglev të ishte gati për funksionim komercial. Në vitin 2011, ministria i dha lejen JR Central për të operuar sistemin SCMaglev në Chūō Shinkansen të planifikuar që lidh Tokion dhe Nagoya deri në vitin 2027 dhe me Osakën deri në 2037. Aktualisht është duke u zhvilluar ndërtimi.

Shtetet e Bashkuara[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Që nga viti 2010, JR Central ka promovuar sistemin SCMaglev në tregjet ndërkombëtare, veçanërisht në Korridorin Verilindor të Shteteve të Bashkuara, si Maglev Verilindor . [1] Në vitin 2013, kryeministri Shinzō Abe u takua me Presidentin e SHBA Barack Obama dhe ofroi të siguronte pjesën e parë të pistës SC Maglev pa pagesë, një distancë prej rreth 40 miles (64 km) . [9] Në vitin 2016, Administrata Federale e Hekurudhave i dha 27.8 milionë dollarë Departamentit të Transportit të Maryland për të përgatitur inxhinierinë paraprake dhe analizën NEPA për një tren SCMaglev midis Baltimore, Maryland dhe Uashington, DC [10]

Australia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në fund të vitit 2015, JR Central, Mitsui dhe General Electric në Australi formuan një sipërmarrje të përbashkët të quajtur Consolidated Land and Rail Australia për të ofruar një model financimi tregtar duke përdorur investitorë privatë që mund të ndërtonin SC Maglev (që lidh Sydney, Canberra dhe Melbourne), të krijonin tetë qytete të reja vetë-qëndrueshme në brendësi të lidhura me lidhjen me shpejtësi të lartë dhe kontribuojnë në komunitet. [11] [12]

Automjetet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

ML100 ruhet në objektin e RTRI në Kokubunji, Tokio, tetor 2015
ML500 1979 mbajtës i rekordeve botërore të shpejtësisë prej 517 kilometres per hour (321 mph) ruhet në objektin RTRI në Kokubunji, Tokio, tetor 2015. Një model i ngjashëm mori flakë në pistën e provës Kyushu në 1979, duke çuar në një ridizajnim të automjeteve të serisë MLU
Magneti superpërçues i MLU001 dhe një rezervuar helium i lëngshëm sipër tij
JR–Maglev MLX01-1 në SCMaglev dhe Railway Park, Nagoya, Prill 2013
MLX01-3 ruhet në objektin e RTRI në Kokubunji, Tokio, tetor 2015
 • 1972 - LSM200
 • 1972 – ML100
 • 1975 – ML100A
 • 1977 – ML500
 • 1979 - ML500R (ML500 i rimodeluar)
 • 1980 – MLU001
 • 1987 – MLU002
 • 1993 – MLU002N
 • 1995 - MLX01 (MLX01-1, 11, 2)
 • 1997 - MLX01 (MLX01-3, 21, 12, 4)
 • 2002 - MLX01 (MLX01-901, 22)
 • 2009 - MLX01 (MLX01-901A, 22A: rimodeluar 901 dhe 22)
 • 2013 - Seria L0 Shinkansen
 • 2020 - Shinkansen i rishikuar i serisë L0
Nr. Lloji shënim Ndërtuar
MLX01-1 Makinë me fund Kōfu me kokë të dyfishtë Shfaqet në Parkun SCMaglev dhe Hekurudhor 1995
MLX01-11 Makinë standarde e ndërmjetme
MLX01-2 Makinë në fund të Tokios me kokë aero-pykë
MLX01-3 Makinë me fund Kōfu me kokë aero-pykë Shfaqet në Institutin e Kërkimeve Teknike të Hekurudhave 1997
MLX01-21 Makinë e gjatë e ndërmjetme
MLX01-12 Makinë standarde e ndërmjetme
MLX01-4 Makinë në fund të Tokios me kokë të dyfishtë
MLX01-901A Makinë me fund Kōfu me kokë të gjatë Rimodeluar dhe riemëruar nga MLX01-901 në 2009 2002
MLX01-22A Makinë e gjatë e ndërmjetme Rimodeluar dhe riemëruar nga MLX01-22 në 2009

Të dhënat[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Të dhënat e drejtuara[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Speed [km/h (mph)] Train Type Location Date Comments
60 kilometres per hour (37 mph) ML100 Maglev RTRI of JNR 1972
400.8 kilometres per hour (249.0 mph) MLU001 Maglev Miyazaki Maglev Test Track February 1987 Two-car train set. Former world speed record for maglev trains.
394.3 kilometres per hour (245.0 mph) MLU002 Maglev Miyazaki Maglev Test Track November 1989 Single-car
411 kilometres per hour (255 mph) MLU002N Maglev Miyazaki Maglev Test Track February 1995 Single-car
531 kilometres per hour (330 mph) MLX01 Maglev Yamanashi Maglev Test Line, Japan 12 December 1997 Three-car train set. Former world speed record for maglev trains.
552 kilometres per hour (343 mph) MLX01 Maglev Yamanashi Maglev Test Line 14 April 1999 Five-car train set. Former world speed record for maglev trains.
581 kilometres per hour (361 mph) MLX01 Maglev Yamanashi Maglev Test Line 2 December 2003 Three-car train set. Former world speed record for all trains.
590 kilometres per hour (367 mph) L0 series Maglev Yamanashi Maglev Test Line 16 April 2015 Seven-car train set.[13] Former world speed record for all trains.
603 kilometres per hour (375 mph) L0 series Maglev Yamanashi Maglev Test Line 21 April 2015 Seven-car train set. Current world speed record for all trains.[4]

Regjistrime pa pilot[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shpejtësia [km/h (mph)] Treni Lloji Vendndodhja Data Komentet
504 kilometres per hour (313.2 mph) ML-500 Maglev Pista e testit Miyazaki Maglev 12 dhjetor 1979
517 kilometres per hour (321.2 mph) ML-500 Maglev Pista e testit Miyazaki Maglev 21 dhjetor 1979
352.4 kilometres per hour (219.0 mph) MLU001 Maglev Pista e testit Miyazaki Maglev janar 1986 Komplet treni me tre vagona
405.3 kilometres per hour (251.8 mph) MLU001 Maglev Pista e testit Miyazaki Maglev janar 1987 Komplet treni me dy vagona
431 kilometres per hour (267.8 mph) MLU002N Maglev Pista e testit Miyazaki Maglev shkurt 1994 Një makinë
550 kilometres per hour (341.8 mph) MLX01 Maglev Linja e provës Yamanashi Maglev 24 dhjetor 1997 Komplet treni me tre vagona
548 kilometres per hour (340.5 mph) MLX01 Maglev Linja e provës Yamanashi Maglev 18 mars 1999 Komplet treni me pesë makina

Të dhënat e shpejtësisë relative të kalimit[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shpejtësia [km/h (mph)] Treni Lloji Vendndodhja Data Komentet
966 kilometres per hour (600 mph) MLX01 Maglev Linja e provës Yamanashi Maglev dhjetor 1998 Ish-rekord relativ botëror i shpejtësisë së kalimit
1,003 kilometres per hour (623 mph) MLX01 Maglev Linja e provës Yamanashi Maglev Nëntor 1999 Ish-rekord relativ botëror i shpejtësisë së kalimit
1,026 kilometres per hour (638 mph) MLX01 Maglev Linja e provës Yamanashi Maglev 16 nëntor 2004 Rekordi aktual botëror i shpejtësisë relative të kalimit

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ a b Central Japan Railway Company (11 maj 2010). Test Ride of Superconducting Maglev by the US Secretary of Transportation, Mr. Ray LaHood. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 2. ^ Central Japan Railway Company (2012). "Central Japan Railway Company Annual Report 2012" (PDF). fq. 23–25. Marrë më 23 korrik 2013. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 3. ^ a b c d He, J.L.; Rote, D.M.; Coffey, H.T. (1994). "Study of Japanese Electrodynamic-Suspension Maglev Systems". NASA Sti/Recon Technical Report N. Argonne National Laboratory. 94: 37515. Bibcode:1994STIN...9437515H. doi:10.2172/10150166. OSTI 10150166. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 4. ^ a b McCurry, Justin (21 prill 2015). "Japan's Maglev Train Breaks World Speed Record with 600 km/h Test Run". The Guardian (bot. U.S.). New York. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 5. ^ The airline distance between Tokyo and Osaka is 397 kilometres (247 mi). To achieve an average speed of 397 km/h, such a train would need to be capable of speeds in excess of 500 km/h to allow for acceleration and deceleration times, intermediate stops, and additional distance incurred by a land route.
 6. ^ a b U.S.-Japan Maglev (2012). "History". USJMAGLEV. Arkivuar nga origjinali më 28 korrik 2014. Marrë më 26 dhjetor 2014. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 7. ^ "Japanese rail company eyes exports to cover maglev costs". Nikkei Asian Review. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 8. ^ Central Japan Railway Company (2012). "The Chuo Shinkansen Using the Superconducting Maglev System" (PDF). Data Book 2012. fq. 24–25. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 9. ^ Pfanner, Eric (19 nëntor 2013). "Japan Pitches Its High-Speed Train With an Offer to Finance". The New York Times (bot. New York). fq. B8. Arkivuar nga origjinali më 10 korrik 2023. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 10. ^ "Baltimore-Washington Superconducting Maglev Project - Background". {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 11. ^ "General Electric, Japan Rail and Mitsui all aboard high-speed rail proposal". Financial Review (në anglishte amerikane). 2016-05-12. Marrë më 2016-06-22.
 12. ^ "Consolidated Land and Rail Australia Pty Ltd". www.clara.com.au. Marrë më 2016-06-22. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 13. ^ リニアが世界最速590キロ 長距離走行記録も更新 [Maglev sets new world record of 590 km/h - Also sets new distance record]. Sankei News (në japonisht). Japan: The Sankei Shimbun & Sankei Digital. 16 prill 2015. Arkivuar nga origjinali më 16 prill 2015. Marrë më 16 prill 2015.{{cite web}}: Mirëmbajtja CS1: Datë e përkthyer automatikisht (lidhja)