Trenat me e energji magnetike

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

Trenat me energji magnetike ose trenat e varur shfrytezojne energjine magnetike per te levizur ne shtylla te ngritura se paku 10-15 metra nga siperfaqja e tokes.Gjate levizjes se tyre lirohet energji e madhe shtytrese dhe nga kjo ata qendrojne pak centimatra mbi binare te tyre.Keta trena ndryshe quhen me emrin maglev ,ata se pari filluan te testoheshin ne gjermanine e jugut ne afersi te qyetit Bremen.Ata ne fillim arrinin shpejtesi deri ne 380 km h,por u pezullua perdorimi i tyre ngaqe ndodhi nje aksident ne dalje te Bremenit ku u perpalsen dy trena te tille qe lane shume persona te vdekur dhe qindra te lenduar.Tani keta trena perdoren ne Shangai,Kine.Ku liodhin pjese te ndryshme te qytetit me Aeroprtin Nderkombetare te Shangait i quajtur Pudong.Ata arrine shpejtesine normale dhe te lejuar 620 km h por,ata mund te arrine shpejtesin maksimale 850 km h qe kjo shpejtesi eshte e ndaluar per perdorim nder urban.Tani,perdoret nje teknologji pa shofer per te drejtuar keta trena,por shpejtesia e tyre eshte pothuajse deri ne 70 km h sipas normave te caktuar.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/d1/A_maglev_train_coming_out%2C_Pudong_International_Airport%2C_Shanghai.jpg