Tresor (klub)

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
Fasada e Tresorit në vitin 2004

Tresor (gjermanisht i sigurt apo bodrum) është një klub nate underground i muzikes techno në Berlin dhe një label i muzikës techno.

Historia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Vendndodhja origjinale në Leipziger Straße (2003)

Klubi Tresor u themelua në mars të vitit 1991 në bodrumet e ish dyqanit të madh Wertheim në Leipziger Strasse 126-128 në Mitte , pjesa qendrore e Berlinit Lindor , pranë Potsdamer Platz . Historia e klubit fillon qysh në vitin 1988 kur labeli i muzikës elektronike Interfisch hapi klubin UfoBerlin . Ufo ishte qendra origjinale dhe kryesore e muzikës House dhe Techno në Berlin, por që u mbyll për arsye financiare në vitin 1990.

Pas mbylljes së Ufo-s, drejtuesi i Interfisch , Dimitri Hegemann , dhe disa nga investitorë e klubit gjetën hapësirë të re në Berlinin Lindor. Kjo ishte një kohë shumë e favorshme, pasi ishte vetëm disa muaj përpara se Gjermania të unifikohet . Bodrumet e dyqanit të madh Wertheim vërtetuan se ishte një lokacion i duhur për një klub, pasi që për kohë shumë të shkurtë Tresor u bë vendi më i njohur në Berlin për jetë nate. Tresor vazhdon të jetë një klub i njohur edhe sot, i cili u zgjeruar dhe rindërtuar disa herë, nga e cila u krijua edhe një ambient oborri i hapur dhe u shtua kati i dytë i njohur si "Globus". Koncepti i klubit sot përfshinë technon e fortë, technon industriale dhe acid technon e cila luhet në bodrum kurse në Globus luhet muzikë house dhe më e ngadalshme. Labeli i muzikës Tresor Records është themeluar menjëherë pas hapjes së klubit, në tetor të vitit 1991. Artistët e njohur që janë pjesë e labelit përfshijnë Jeff Mills , Blake Baxter , Juan Atkins , Robert Hood , Stewart Walker , Joey Beltram , DJ Surgeon , Pacou , Cristian Vogel dhe shumë të tjerë.

Në vitin 2004 u publikua dokumentari "Tresor Berlin: The Vault & Electronic Frontier". Drejtuar nga Mike Andrawis, dokumentari përfshinë intervista me Hegemann, Carola Stoiber, DJ, artistë dhe producent të lidhur me klubin dhe labelin.[1] Filmi mbulon periudhën nga përfshirja e Hegemann-it me Fishladen dhe klubet UFO në Berlin deri në muajt e fundit para mbylljes së Tresorit.

Tresor u mbyll më 16 prill 2005, pas një periudhe të gjatë me kontrata të shkurta mbi qera. Qyteti i shiti tokën dhe objektin një grupi investitorësh për të ndërtuar zyre në rrugën Leipziger Straße. Ajo ishte e hapur çdo natë gjatë prillit 2005, me eventin e fundit i cili nisi të shtunën natë, me rradhë të gjata deri në fund të rrugës të cilat vazhduan deri në mengjesin e së hënës.

Tresor u rihap me 24 maj 2007 në pjesën jugore të çmontuar të termocentralit Heizkraftwerk Berlin-Mitte në Köpenicker Straße në Berlin.

Diskografia e labelit[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Lokacioni i ri në Köpenicker Straße (2008)
 • Tresor 1: X-101: X-101 (12"/CD)
 • Tresor 2: Dream Sequence feat. Blake Baxter – Dream Sequence (12"/ CD)
 • Tresor 3: Eddie Flashin' Fowlkes & 3MB – 3MB featuring Eddie Flashin' Fowlkes (2x12"/CD)
 • Tresor 4: X-102: Discovers The Rings Of Saturn (2x12"/CD)
 • Tresor 5: Ingator II – Skyscratch (Mano Mano) (12"/CD)
 • Tresor 6: 3 Phase Feat. Dr. Motte – Der Klang Der Familie (12"/CD)
 • Tresor 7: Blake Baxter & Eddie Flashin' Fowlkes – The Project (2x12"/CD)
 • Tresor 8: Eddie Flashin' Fowlkes & 3MB – The Birth Of Technosoul (2x12"/CD)
 • Tresor 9: 3MB – 3MB Feat. Magic Juan Atkins (2x12"/CD)
 • Tresor 10: X-103: Thera EP (12")
 • Tresor 11: Jeff Mills – Waveform transmission Vol. 1 (2x12"/CD)
 • Tresor 11: Jeff Mills – Waveform transmission Vol. 1 (Mispress) (2x12")
 • Tresor 12: X-103: Atlantis (2x12"/CD)
 • Tresor 13: Various – Detroit Techno Soul EP (12")
 • Tresor 14: Various – Detroit Techno Soul Compilation (CD)
 • Tresor 15: Tomi D. – You Are An Angel / B Basic (12")
 • Tresor 16: System 01: Mind Sensations (12"/CD)
 • Tresor 17: Vision, The – Waveform Transmission Vol. 2 (2x12"/CD)
 • Tresor 18: TV Viktor – Trancegarden:Invitation Vol. 1 (CD)
 • Tresor 19: 3 Phase – Straight Road (12"/CD)
 • Tresor 20: 3 Phase – Schlangenfarm (2x12"/CD)
 • Tresor 21: Piers Headley – Music For Toilets (CD)
 • Tresor 22: Cristian Vogel – Absolute Time (2x12"/CD)
 • Tresor 23: Jeff Mills – The Extremist (12")
 • Tresor 25: Jeff Mills – Waveform Transmission Vol. 3 (2x12"/CD)
 • Tresor 26: System 01: Take My Soul (12"/CD)
 • Tresor 27: Robert Hood – Internal Empire (2x12"/CD)
 • Tresor 28: System 01: Drugs Work (2x12"/CD)
 • Tresor 29: Dream Sequence Feat. Blake Baxter – Endless Reflection (2x12"/CD)
 • Tresor 30: Bam Bam – Best Of Westbrook Classics (2x12"/CD)
 • Tresor 31: Blake Baxter – Reach Out (12")
 • Tresor 32: Robert Hood – Master Builder (12"/CD)
 • Tresor 33: Joey Beltram – Game Form (12"/CD)
 • Tresor 34: Joey Beltram – Places (2x12"/CD)
 • Tresor 35: Various – Sirius (2x12"/CD)
 • Tresor 36: Various – Magic Tracks Feat. Juan Atkins (12")
 • Tresor 37: Gagarin Kongress – Astralleib (12")
 • Tresor 38: Blake Baxter – Energizer (12")
 • Tresor 39: Vigipirate – Boom EP (12")
 • Tresor 40: Joey Beltram – Instant (12"/CD)
 • Tresor 41: Bam Bam – The Strong Survive (12"/CD)
 • Tresor 42: Bam Bam – The Strong Survive (2x12"/CD)
 • Tresor 43: Various – 313 (12"/CD)
 • Tresor 44: Cristian Vogel – Bite & Scratch (12")
 • Tresor 45: Cristian Vogel – Body Mapping (2x12"/CD)
 • Tresor 46: Renee Feat. Taj – When I Dream (12")
 • Tresor 47: Eddie Flashin' Fowlkes Groovin / C.B.R (12")
 • Tresor 48: Infiniti – The Infiniti Collection (12"/CD)
 • Tresor 49: Eddie Flashin' Fowlkes – Black Technosoul (CD)
 • Tresor 50: Joey Beltram – Metro (12")
 • Tresor 51: Blake Baxter – La La Song (12")
 • Tresor 52: Infiniti – Higher (12")
 • Tresor 53: Neil Landstrumm – Understanding Disinformation (2x12"/CD)
 • Tresor 54: Neil Landstrumm – Praline Horse (12")
 • Tresor 55: Pacou – Reel Techno (12")
 • Tresor 56: Holy Ghost – The Mind Control Of Candy Jones (2x12"/CD)
 • Tresor 57: Scan 7 – Dark Territory (2x12"/CD)
 • Tresor 58: Si Begg – Opus EP (12")
 • Tresor 59: Tobias Schmidt – Is It Peace To Point The Gun? (12")
 • Tresor 60: Blue Arsed Fly – Knackered EP (12")
 • Tresor 61: Holy Ghost – Manchurian Candidate (12")
 • Tresor 63: Various – Tresor IV – Solid (2x12"/CD)
 • Tresor 64: Various – Tresor V (2x12"/CD)
 • Tresor 65: Cristian Vogel – (Don't) Take More (12")
 • Tresor 66: Cristian Vogel – All Music Has Come To An End (2x12"/CD)
 • Tresor 67: Holy Ghost – Electra Spectre (12")
 • Tresor 68: Pacou – Cortex Delay (12")
 • Tresor 69: Pacou – Symbolic Language (2x12"/CD)
 • Tresor 72: Surgeon – First (12")
 • Tresor 73: Surgeon – Basictonalvocabulary (2x12"/CD)
 • Tresor 74: Blake Baxter Sex Tech (12")
 • Tresor 75: Vice – The Pressure EP (12")
 • Tresor 76: Jeff Mills – Waveform Transmission Vol. 3 (2x12"/CD)
 • Tresor 77: Robert Hood – Internal Empire (2x12"/CD)
 • Tresor 77: Robert Hood – Internal Empire (Mispress) (2x12")
 • Tresor 78: Joey Beltram – Places (2x12"/CD)
 • Tresor 81: Neil Landstrumm – Scandinavia Sessions (12")
 • Tresor 82: Neil Landstrumm – Bedrooms And Cities (2x12"/CD)
 • Tresor 82: Neil Landstrumm – Bedrooms And Cities (Mispress) (2x12")
 • Tresor 83: Holy Ghost – Gone Fishin' (12")
 • Tresor 84: Holy Ghost – The Art Lukm Suite (2x12"/CD)
 • Tresor 85: Surgeon – Basictonal – Remake (12")
 • Tresor 86: Tobias Schmidt – The Black Arts EP (12")
 • Tresor 87: DJ T-1000 – Jetset Lovelife (12")
 • Tresor 88: Scan 7 – Beyond Sound (12")
 • Tresor 89: Pacou – Symbolic Language (Remixes) (12")
 • Tresor 90: Joey Beltram – Ball Park (12")
 • Tresor 91: Chrislo – Hangars D'Orion (12")
 • Tresor 91: Chrislo – Hangars D'Orion (Mispress) (12")
 • Tresor 92: Chrislo – Low (2x12"/CD)
 • Tresor 93: Various – Globus Mix Vol. 1 (CD)
 • Tresor 94: Various – Headquarters (2x12"/CD)
 • Tresor 95: Surgeon – Balance Remakes (12")
 • Tresor 96: Surgeon – Balance (2x12"/CD)
 • Tresor 97: Various – Tresor III Compilation (2x12"/CD)
 • Tresor 98: Various – Globus Mix Vol. 2: A Decade Underground (CD)
 • Tresor 99: Pacou – No Computer Involved (2x12"/CD)
 • Tresor 100: Various – Tresor 100 (Tresor Compilation Vol. 6) (2x12")
 • Tresor 101: Leo Laker – 6 A.M. (12")
 • Tresor 102: Blake Baxter – Disko Tech EP (12")
 • Tresor 103: Neil Landstrumm – Pro Audio (2x12"/CD)
 • Tresor 104: Tobias Schmidt & Dave Tarrida – The Test (12")
 • Tresor 105: Infiniti – Skynet (2x12"/CD)
 • Tresor 106: Advent, The – Sound Sketches (12")
 • Tresor 107: Holy Ghost – Live In Amsterdam (12")
 • Tresor 108: Joey Beltram – Game Form / Instant (12")
 • Tresor 109: Various – Annex 2 (CD)
 • Tresor 110: Cristian Vogel – Busca Invisibles (2x12"/CD)
 • Tresor 111: Sender Berlin – Spektrum Weltweit (2x12"/CD)
 • Tresor 112: Pacou – A Universal Movement (12")
 • Tresor 113: DisX3 – Brothers In Mind (12")
 • Tresor 114: Stewart S. Walker – Nothing Produces Stark Imagery (12")
 • Tresor 115: Various – Globus Mix Vol. 3: Sturm Und Drang (CD)
 • Tresor 116: Surgeon – Force + Form Remakes (12")
 • Tresor 117: Surgeon – Force + Form (2x12"/CD)
 • Tresor 118: Savvas Ysatis – Alright (12")
 • Tresor 119: Leo Laker – Tontunmäki EP (12")
 • Tresor 120: Cristian Vogel – General Arrepientase (12")
 • Tresor 121: Scan 7 – Resurfaced (2x12"/CD)
 • Tresor 122: Savvas Ysatis – Highrise (2xLP/CD)
 • Tresor 123: Various – Tresor Compilation Vol. 7 (2x12"/CD)
 • Tresor 124: The Advent – Sound Sketchez#2 (2x12")
 • Tresor 125: Tobias Schmidt – Dark Of Heartness (2x12"/CD)
 • Tresor 126: Dave Tarrida Postmortem Pop (12")
 • Tresor 127: Vice – Trojan Horse EP (12")
 • Tresor 128: DJ T-1000 – Progress (2x12"/CD)
 • Tresor 129: Drexciya – Neptune's Lair (2x12"/CD)
 • Tresor 130: Drexciya – Fusion Flats (12")
 • Tresor 131: Various – Tresor 7.5 (12")
 • Tresor 132: Infiniti – Never Tempt Me (2x12"/CD)
 • Tresor 133: DisX3 – Sequenzed Function (12")
 • Tresor 134: Diskordia – Mala Mazza (12")
 • Tresor 135: Various – Demo Tracks #01 (2x12"/CD)
 • Tresor 136: Various – Annex 3 (CD)
 • Tresor 137: Drexciya – Hydro Doorways (12")
 • Tresor 138: Pacou – State Of Mind (2x12"/CD)
 • Tresor 139: Holy Ghost – The Jesus Nut (12")
 • Tresor 140: Sender Berlin – Spektrum Weltweit (Remixes) (12")
 • Tresor 141: Terrence Dixon – From The Far Future (2x12"/CD)
 • Tresor 142: Various – Globus Mix Vol. 4: The Button Down Mind Of Daniel Bell (CD)
 • Tresor 143: Sterac – Untitled (12")
 • Tresor 144: Subhead – Arucknophobia (12")
 • Tresor 145: James Ruskin – Point 2 (2x12"/CD)
 • Tresor 146: Stewart S. Walker – Reformation Of Negative Space EP (12")
 • Tresor 147: Karl O'Connor & Peter Sutton – Againstnature (2x12"/CD)
 • Tresor 148: Pacou – Fireball (12")
 • Tresor 149: Blake Baxter – EP Frequencies / Dream Sequence (12"/CD)
 • Tresor 150: Various – Tresor 2000: Compilation Vol. 8 (2x12"/CD)
 • Tresor 151: TV Victor – Timeless Deceleration (2xCD)
 • Tresor 152: Subhead – Neon Rocka (2x12"/CD)
 • Tresor 153: Diskordia – So Big & So Close (12")
 • Tresor 154: Dave Tarrida – Scream Therapy (12")
 • Tresor 155: Jeff Mills Metropolis 2 (12"/CD)
 • Tresor 156: The Advent – 3rd Sketch (12")
 • Tresor 157: Matthew Herbert – Mistakes (12")
 • Tresor 157: Various – Globus Mix Vol. 5: Metthew Herbert – Letsallmakemistakes (CD)
 • Tresor 158: Tobias Schmidt – Destroy (2x12"/CD)
 • Tresor 159: Dream Sequence III Feat. Blake Baxter. FM Disko (12")
 • Tresor 160: Dream Sequence Feat. Blake Baxter The Collective (2x12"/CD)
 • Tresor 161: Dave Tarrida – Paranoid (2x12"/CD)
 • Tresor 162: Dave Tarrida – Paranoid (Again) (12")
 • Tresor 163: Various – Tresor Compilation Vol. 10: True Spirit (Special Edition) (CD)
 • Tresor 164: Model 500 / Daniel Bell / Cristian Vogel – Sirius Is A Freund (Archiv #01) (12")
 • Tresor 165: Bam Bam – Where Is Your Child (Archiv #02) (12")
 • Tresor 166: Robert Hood – Master Builder (Archiv #03) (12")
 • Tresor 167: DJ Shufflemaster – EXP (2x12"/CD)
 • Tresor 168: Kelli Hand – Detroit History Part 1 (2x12"/CD)
 • Tresor 169: Fumiya Tanaka – Drive EP (12")
 • Tresor 170: Neil Landstrumm – Glamourama EP (12")
 • Tresor 171: Savvas Ysatis – Select (2x12"/CD)
 • Tresor 172: Ben Sims – Dubs 2 (12")
 • Tresor 173: James Ruskin – Into Submission (2x12"/CD)
 • Tresor 174: Various – Compilation Vol. 9 (2x12"/CD)
 • Tresor 175: DJ Shufflemaster – Angel Gate (12")
 • Tresor 176: Fumiya Tanaka – Unknown Possibility Vol. 2 (2x12"/CD)
 • Tresor 177: Neil Landstrumm – She Took A Bullet Meant For Me (2x12"/CD)
 • Tresor 178: Subhead – Baby Takes Three EP (12")
 • Tresor 179: Tobias Schmidt – Real Life (12")
 • Tresor 180: Various – Annex 4 (CD)
 • Tresor 181: Drexciya – Harnessed The Storm (2x12"/CD)
 • Tresor 182: Drexciya – Digital Tsunami (12")
 • Tresor 183: Jeff Mills – Late Night (Archive #04) (12")
 • Tresor 184: Dream Sequence Feat. Blake Baxter – Deep N Da Groove (Remix) (12")
 • Tresor 185: Various – True Spirit (Part I) (2x12"/3xCD)
 • Tresor 186: Various – True Spirit (Part II) (2x12")
 • Tresor 188: Angel Alanis & Rees Urban – Bastard Traxx Vol. 1 (12")
 • Tresor 189: Sender Berlin – Gestern Heute Morgen (2x12"/CD)
 • Tresor 190: Eddie Flashin' Fowlkes – My Soul (Archiv #05) (12")
 • Tresor 191: Dave Tarrida – Plays Records (12")
 • Tresor 191: Various – Globus Mix Vol. 6: Dave Tarrida Plays Records (CD)
 • Tresor 192: Cristian Vogel – Dungeon Master (2x12"/2xCD)
 • Tresor 193: Chester Beatty – A Taste Of Honey (12")
 • Tresor 194: Blake Baxter – One More Time (Archiv #06) (12")
 • Tresor 195: The Advent – Sketched For Life (2x12"/2xCD)
 • Tresor 196: Shifted Phases – The Cosmic Memoirs Of The Late Great Rupert J. Rosinthrope (2x12")
 • Tresor 197: Various – Headquarters Berlin (2x12"/2xCD)
 • Tresor 198: Mover, The – Frontal Frustration (2x12"/CD)
 • Tresor 199: Angel Alanis & Rees Urban – Present Pair Of Jacks "Full House" (2x12")
 • Tresor 200: Scion – arrange & process Basic Channel tracks (CD)
 • Tresor 201: House Of Fix, The – 21st Century (12"/2xCD)
 • Tresor 202: Chester Beatty – Shot Of Love (12"/CD)
 • Tresor 203: Din-St – Club Goods Vol 1 (12")
 • Tresor 204: Rumenige – Petrzalka EP (12")
 • Tresor 205: Various – Tresor Never Sleeps (CD)
 • Tresor 205.5: Various – Tresor Never Sleeps (12")
 • Tresor 206: Stewart Walker – Live Extracts (2x12"/CD)
 • Tresor 207: Leo Laker – Somos Pocos, Pero Estamos Locos EP (12")
 • Tresor 208: Organ Grinder – Life In The Shade (12")
 • Tresor 209: Pacou – Last Man Standing EP (12")
 • Tresor 211: Cybotron / Model 500 – Alleys Of Your Mind / Off To Battle (12")
 • Tresor 212: Various – Tresor Compilation Vol. 12: Illumination (2x12"/CD)
 • Tresor 213: Joey Beltram – Beyonder (12")
 • Tresor 214: Joey Beltram – The Rising Sun (3x12"/CD)
 • Tresor 215: Juan Atkins – The Berlin Sessions (2x12"/CD)
 • Tresor 216: Juan Atkins – 20 Years Metroplex: 1985-2005 (2xCD)
 • Tresor 217: Todd Bodine – Particles EP (12")
 • Tresor 218: Joey Beltram – Live@Womb (CD)
 • Tresor 219: Cisco Ferreira – T.R.I.N.I.T.Y. (3x12"/CD)
 • Tresor 220: Various – Tresor Compilation Vol. 13: It's Not Over (2x12"/2xCD)
 • Tresor 221: Todd Bodine – Surfaces (CD)
 • Tresor 222: Bill Youngman – Born EP (12")
 • Tresor 223: Jeff Mills – Blue Potential (Live With Montpellier Philharmonic Orchestra) (DVD)
 • Tresor 224: Cisco Ferreira – T.R.I.N.I.T.Y. Remixed (12")
 • Tresor 225: Dave Tarrida – Gauteng Fever EP (12")
 • Tresor 226: Joey Beltram – Code 6 (12")
 • Tresor 227: Octave One – Off The Grid (12"/CD/DVD)
 • Tresor 228: Tim Wright – Definitely Wrong (12")
 • Tresor 229: Octave One – Off The Grid (2x12")
 • Tresor 230: Oscar Mulero – Only Dead Fish Go With The Flow (12")
 • Tresor 231: Cristian Vogel – The Never Engine (2x12"/CD)
 • Tresor 232: James Ruskin – Lahaine (12")
 • Tresor 233: James Ruskin – The Dash (2x12"/CD)
 • Tresor 234: X-102 – Titan EP (12")
 • Tresor 235: Oscar Mulero – Tresor Mix: Under Review (CD)
 • Tresor 236: Remute – Crackin' Skulls EP (12")
 • Tresor 237: Future Beat Alliance – Machines Can Help EP (12")
 • Tresor 238: Future Beat Alliance – Mourning (12")
 • Tresor 239: Vince Watson – Atom EP (12")
 • Tresor 240: TV Victor – The Ways Of The Bodies (CD)
 • Tresor 241: Psycatron – People In Glass Houses (12")
 • Tresor 242: Future Beat Alliance – Grey Summer (12")
 • Tresor 243: Sleeparchive – Ronan Point (12")
 • Tresor 244: Vince Watson – Interference EP (12")
 • Tresor 245: Mike Huckaby – Tresor Records 20th Anniversary Mix (CD)
 • Tresor 246: Pacou – Sense EP (12")
 • Tresor 247: Various – SubBerlin: The Story Of Tresor (CD/DVD)
 • Tresor 248: Puresque – Vor Leitmotiv EP (12")
 • Tresor 249: Puresque – Leitmotiv (2x12"/CD)
 • Tresor 250A: Infiniti – The Remixes Pt.1 (12")
 • Tresor 250B: Infiniti – The Remixes Pt.2 (12")
 • Tresor 250C: Infiniti – The Remixes Pt.3 (12")
 • Tresor 251: Marcelus – Super Strength EP (12")
 • Tresor 252: Mike Huckaby – The Tresor EP (12")
 • Tresor 253: s_w_z_k – s_w_z_k (2x12"/CD)
 • Tresor 254: Puresque – Leitmotiv (The Remixes) (12")
 • Tresor 255: Scan 7 – The Resistance EP (12")
 • Tresor 256: Terrence Dixon – From The Far Future Pt. 2 (2x12"/CD)
 • Tresor 257: s_w_z_k – Variant & Empires EP (12")
 • Tresor 258: Juan Atkins/Audiotech – I Love You/Techno City '95 (Archiv #07) (12")
 • Tresor 259: Zenker Brothers – Lion In Mars (12")
 • Tresor 260: Sleeparchive – A Man Dies In The Street Pt.1 (12")
 • Tresor 261: Marcelus – Emerald EP (12")
 • Tresor 262: Juan Atkins & Moritz Von Oswald – Borderland (3x12"/CD)

Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ Birmingham 7 lnch Cinema programme listing Error in webarchive template: Check |url= value. Empty.

Linqe te jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Kordinatat: 52°30′36″V 13°22′58″L / 52.51000°V 13.38278°L / 52.51000; 13.38278