Jump to content

Tritoni

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë


Tritoni është sateliti më i madh natyror i planetit Neptuni, dhe hëna e parë Neptuniane që duhet zbuluar. Zbulimi u bë më 10 tetor 1846, nga astronomi anglez William Lassell. Është hera e vetme e madhe në Sistemin Diellor me një orbitë retrograde, një orbitë në drejtim të kundërt me rotacionin e planetit të tij. [2] [11] Në 2.710 kilometra (1.680 mi) [5] në diametër, është hëna e shtatë më e madhe në Sistemin Diellor, sateliti i vetëm i Neptunit masiv mjaftueshëm për të qenë në ekuilibrin hidrostatik dhe hënën e dytë më të madhe planetare në lidhje me atë primare, pas Hënës së Tokës. Për shkak të orbitës së saj retrogjene dhe përbërjes të ngjashme me Plutonin, Triton mendohet të ketë qenë një planet xhuxh i kapur nga rripin e Kuiperit.