Trungu

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Baza e një trungu të mështeknës së verdhë

botanikë, trungu është kërcelli dhe boshti kryesor prej druri i një peme, që është një tipar i rëndësishëm në identifikimin e pemës dhe që shpesh ndryshon dukshëm nga fundi i trungut deri në majë, në varësi të llojeve. Trungu është pjesa më e rëndësishme e pemës për prodhimin e lëndës drusore.

Ndodhja[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Trungjet ndodhin si në bimët drunore "të vërteta", ashtu edhe në bimët jodrunore si palmat dhe monokotë të tjera, megjithëse fiziologjia e brendshme është e ndryshme në secilin rast. Në të gjitha bimët, trungjet trashen me kalimin e kohës për shkak të formimit të rritjes dytësore (ose në monokote, rritje pseudo-dytësore). Trungjet mund të jenë të prekshme ndaj dëmtimit, duke përfshirë djegien nga dielli.

Struktura e trungut[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Trungu përbëhet nga pesë pjesë kryesore: lëvorja e jashtme, lëvorja e brendshme (floema), kambiumi, sapwood (ksilema e gjallë) dhe druri i zemrës (ksilema e vdekur).[1] Nga pjesa e jashtme e pemës që punon në:

  • Shtresa e parë është lëvorja e jashtme; kjo është shtresa më e jashtme mbrojtëse e trungut.
  • Nën këtë është lëvorja e brendshme e cila quhet floem. Floema është mënyra se si pema i transporton lëndët ushqyese nga rrënjët tek lastarët dhe anasjelltas.
  • Shtresa tjetër është kambiumi, një shtresë shumë e hollë qelizash të padiferencuara që ndahen për të rimbushur qelizat e floemës nga jashtë dhe qelizat e ksilemës brenda. Kambiumi përmban meristemin e rritjes së trungut.[2]
  • Direkt në brendësi të kambiumit është druri i sapunit, ose qelizat e gjalla të ksilemës. Këto qeliza transportojnë ujin përmes pemës. Ksilema gjithashtu ruan niseshtenë brenda pemës.
  • Më në fund në qendër të pemës është druri i zemrës. Druri i zemrës përbëhet nga qeliza të vdekura të ksilemës që janë mbushur me rrëshira dhe minerale; këto i pengojnë organizmat e tjerë të infektohen dhe të rriten në qendër të pemës.

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ War, James. "A tree and its trunk, page 2". dendro.cnre.vt.edu (në anglisht). University of Vermont. Marrë më 2018-02-08.
  2. ^ Nix, Steve. "Tree Trunk Biology and Basic Wood Structure". ThoughtCo (në anglisht). DotDash. Marrë më 2 gusht 2020.