Jump to content

Tu BiShvat

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Tu BiShvat ( hebraisht: ט״ו בשבט ) është një festë çifute që ndodh në ditën e 15-të të muajit hebraik të Shevatit (në vitin 2019, Tu BiShvat fillon me perëndimin e diellit më 20 janar dhe mbaron në mbrëmjen e 21 janarit). Gjithashtu quhet edhe si "Rosh HaShanah La'Ilanot" ( hebraisht: ראש השנה לאילנות), dhe nëse përkthehet fjalë për fjale do të thotë "Viti i Ri i Pemëve". Dita festohet si një ditë ekologjike, dhe gjatë festës mbillen pemë.

ט"ו בשבטראש השנה לאילנות

Etimologji[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Emri Tu BiShvat ka prejardhje nga kalendari hebraik, e cila ndodh ditën e pesëmbëdhjetë të Shevatit. "Tu" qëndron për shkronjat hebraike Tet dhe Vav , të cilat së bashku kanë vlerën numerike të 9 dhe 6, duke shtuar deri në 15. [1] Tu BiShvat është një emër relativisht i ri; data ishte quajtur fillimisht "Ḥamisha Asar BiShvat" ( חמשה-עשר בשבט ), që do të thotë "XV e Shevat". [2]

Talmud[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Tu BiShvat shfaqet në Mishnah në Tractate Rosh Hashanah si një nga katër vitet e reja në kalendarin hebre. Bisedimet se kur është i Vitit të Ri paraqitën një konflikt midis rabinëve: "Dhe ka katër datat e vitit të ri: - Viti i parë i Nisan - një vit i ri për mbretërit dhe festivalet - E para e Elul - vit i ri për të drejtat e kafshëve. Rabini Elazar dhe Rabbi Shimon thonë: - E para e Tishreit - vit i ri për llogaritjen e kalendarit, dhe mbjelljen - E para e Shevatit , sipas shkollës së Shamait ; Shkolla e Hillel thotë: XV e Shevatit "( Rosh Hashana : 2a). [3]

Rabitë të Talmudit vendosën në favor të Hillel për këtë çështje. Kështu, shekulli i 15-të u bë data për llogaritjen e fillimit të ciklit bujqësor me qëllim të të dhjetave biblike. [4]

Të dhjetat biblike[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Orla i referohet një ndalimi biblik ( Levitiku 19:23) për të ngrënë frutin e pemëve të prodhuara gjatë tre viteve të para pas mbjelljes.[5]
 • Neta Reva'i i referohet urdhërimit biblik (Levitiku 19:24) për të sjellë të korrat e katërt të frutave në Jeruzalem si të dhjetën.[6]
 • Maaser Sheni ishte një e dhjeta e cila u mblodh në Jerusalem dhe Maaser Ani ishte një e dhjeta e dhënë për të varfërit ( Ligji i Përtërirë 14: 22-29) që u llogaritën gjithashtu nëse frutat u poqën para ose pas Tu BiShvat.

Tu BiShvat bie në ditën e 15-të të muajit hebraik të Shevatit dhe fillon një seri tre-mujore të hënave të plota mesditë që kulmojnë gjatë Pashkëve hebraike . [7]

Kabbalistic dhe Hassidic[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Fruta të thata dhe bajame të hahet tradicionalisht në Tu BiShvat

Në Mesjetë, Tu BiShvat u festua me një festë frutash në përputhje me përshkrimin Mishnaic të festës si "Vitin e Ri". Në shekullin e 16-të, kabalisti rabin Yitzchak Luria nga Safedi dhe dishepujt e tij themeluan një ritual Tu BiShvat, në të cilën frutave dhe pemëve të Tokës së Izraelit iu dhanë kuptime simbolik. Ideja kryesore ishte që nëse han dhjetë fruta të veçanta dhe të pin katër gota verë në një rend të caktuar ndërsa në ndërkoh reciton disa bekime të duhura, do ti sillte qeniet njerëzore dhe botën, më afër njëra-tjetrës. [8]

Në Izrael,rituali i Tu BiShvat kabalist është ringjallur dhe tani festohet nga shumë hebrenj, fetarë dhe laikë. Haggadot special janë shkruar për këtë qëllim.   [ citim i nevojshëm ]

Shiko gjithashtu[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Numra hebraikë
 • Lista e lutjeve dhe bekimeve hebraike
 • Judaizmi dhe ekologjia
 • Judaizmi dhe ambientalizmi

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ When representing the number using letters, rabbinic rules forbid using the letter-numerals that represent 10 (י Yud) and 5 (ה Hei) together because they form the abbreviation of the "ineffable name of God", YHVH יהוה. Therefore, the number 15 is represented by the letters ט (Tet) and ו (Vav), or 9 and 6 = 15.
 2. ^
  Tractate Rosh Hashannah Mishnah 1: 1
 3. ^ "Tu Bishvat". Jafi.org.il. 15 maj 2005. Arkivuar nga origjinali më 14 janar 2005. Marrë më 20 janar 2011. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 4. ^ Kariv, Gilad (5 janar 2011). "Tu Bishvat / The festival of love – the celebration of nature". Haaretz. Arkivuar nga origjinali më 3 dhjetor 2009. Marrë më 20 janar 2011. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 5. ^ "What is Orlah". Ask Moses. Arkivuar nga origjinali më 19 gusht 2020. Marrë më 20 janar 2011. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 6. ^ "With Light and With Might: Glossary". Sichosinenglish.org. Arkivuar nga origjinali më 28 nëntor 2010. Marrë më 20 janar 2011. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 7. ^ MOSHER, JAMES (20 jan 2010). "Tu B'Shevat celebration inspires rabbi's lecture series". Norwich Bulletin. Arkivuar nga origjinali më 22 janar 2020. Marrë më 22 janar 2019. Tu B'Shevat falls on the 15th day of the Hebrew month of Shevat and begins a three-month series of mid-month full moons that culminate in Passover. Purim occurs on the 14th of Adar (Feb. 28), the month after Shevat, and celebrates Jewish escape from a planned genocide in the Persian Empire. The Book of Esther is read on Purim and it foreshadows the rise and fall of Nazism. Passover is the festival of freedom and begins on the 15th of Nissan (March 30), the month following Adar. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 8. ^

Linqe të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]