Turma

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Turma në rrugë, ne ShBA.

Në përgjithësi, një turmë përkufizohet si një grup njerëzish që janë mbledhur për një qëllim ose qëllim të përbashkët si në një demonstrim, një ngjarje sportive ose gjatë plaçkitjeve (kjo njihet si një turmë vepruese), ose thjesht mund të përbëhet nga e shumë njerëzve që bëjnë biznesin e tyre në një zonë të ngarkuar. Termi "turma" ndonjëherë mund t'i referohet rendit të ulët të njerëzve në përgjithësi.

Terminologjia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Termi "turmë" ndonjëherë përkufizohet në kontrast me emrat e tjerë të grupit për koleksione njerëzish ose kafshësh, të tilla si grumbullim, audiencë, grup, masë, turmë, popullsi, publik, turmë dhe turmë. Studiuesi i opinionit Vincent Price krahason masat dhe turmat, duke thënë se "Turmat përcaktohen nga përvojat e tyre emocionale të përbashkëta, por masat përcaktohen nga izolimi i tyre ndërpersonal".

Në sociologjinë njerëzore, termi "mobbed" thjesht do të thotë "jashtëzakonisht i mbushur me njerëz", si në një qendër tregtare ose dyqan të zënë. “Mobbing”, mbart një konotacion më negativ që lidhet me bullizmin. Në sjelljen e kafshëve, mobingu është një teknikë ku shumë individë të një specie "bashkohen" me një individ më të madh të një specie tjetër për t'i larguar ata. Sjellja mobbing shihet shpesh tek zogjtë.

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]