Plaçkitja

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Pasojat e plaçkitjes së fshatit Wommelgem në 1589. Lufta Tetëdhjetë Vjecare, pikturë nga Sebastiaen Vrancx.

Plaçkitja është akti i vjedhjes ose marrja e mallrave me forcë, zakonisht në mes të një krize ushtarake, politike ose të tjera sociale, të tilla si lufta, fatkeqësitë natyrore (ku ligji dhe zbatimi civil janë përkohësisht joefektiv), ose trazira. Të ardhurat e të gjitha këtyre aktiviteteve mund të përshkruhen si plaçkë ose plaçka.

Gjatë konflikteve të armatosura moderne, grabitja është e ndaluar nga ligji ndërkombëtar dhe përbën një krim lufte.

Pas fatkeqësive[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Gjatë një fatkeqësie, forcat policore dhe ushtarake ndonjëherë nuk janë në gjendje të parandalojnë plaçkitjen kur janë të mbingarkuar nga shqetësimet humanitare ose luftarake, ose nuk mund të thirren për shkak të infrastrukturës së dëmtuar të komunikimit. Sidomos gjatë fatkeqësive natyrore, shumë civilë mund ta gjejnë veten të detyruar të marrin atë që nuk u takon për të mbijetuar. Si t'i përgjigjemi kësaj dhe ku qëndron kufiri midis "plaçkitjes" së panevojshme dhe "kërkimit" të nevojshëm, shpeshherë janë dilema për qeveritë. Në raste të tjera, grabitja mund të tolerohet apo edhe të inkurajohet nga qeveritë për arsye politike ose të tjera, duke përfshirë ato fetare, sociale ose ekonomike.

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]