Jump to content

Fatkeqësia natyrore

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
(Përcjellë nga Fatkeqësitë natyrore)
Humbje ekonomike proporcionale shumë-rrezikshme globale nga fatkeqësitë natyrore si ciklonet, thatësirat, tërmetet, përmbytjet, rrëshqitjet e dheut dhe vullkanet.

Një fatkeqësi natyrore është "ndikimi negativ pas një ndodhie aktuale të rrezikut natyror në rast se dëmton ndjeshëm një komunitet". Një fatkeqësi natyrore mund të shkaktojë humbje jete ose dëmtim të pronës, dhe zakonisht lë disa dëme ekonomike pas saj. Ashpërsia e dëmit varet nga qëndrueshmëria e popullsisë së prekur dhe nga infrastruktura në dispozicion. Shembuj të rreziqeve natyrore përfshijnë: orteku, përmbytjet bregdetare, vala e ftohtë, thatësira, tërmeti, breshri, vala e nxehtësisë, uragani (ciklon tropikal), stuhia e akullit, rrëshqitja e dheut, vetëtima, përmbytjet e lumenjve, era e fortë, tornado, tajfuni, cunami, aktiviteti vullkanik, zjarr i egër, moti dimëror.

Në kohët moderne, ndarja midis fatkeqësive natyrore, të shkaktuara nga njeriu dhe fatkeqësive të përshpejtuara nga njeriu është mjaft e vështirë për t'u nxjerrë. Zgjedhjet dhe aktivitetet njerëzore si arkitektura, zjarri, menaxhimi i burimeve dhe ndryshimet klimatike mund të luajnë një rol në shkaktimin e "fatkeqësive natyrore". Në fakt, termi "fatkeqësi natyrore" është quajtur një emërtim i gabuar tashmë në vitin 1976. Një fatkeqësi është rezultat i një rreziku natyror ose të shkaktuar nga njeriu që ndikon në një komunitet të cenueshëm. Është kombinimi i rrezikut së bashku me ekspozimin e një shoqërie të cenueshme që rezulton në një fatkeqësi.

Fatkeqësitë natyrore mund të përkeqësohen nga normat e papërshtatshme të ndërtimit, margjinalizimi i njerëzve, pabarazitë, mbishfrytëzimi i burimeve, shtrirja ekstreme urbane dhe ndryshimet klimatike. Rritja e shpejtë e popullsisë së botës dhe rritja e përqendrimit të saj shpesh në mjedise të rrezikshme ka përshkallëzuar si frekuencën ashtu edhe ashpërsinë e fatkeqësive. Klimat ekstreme (të tilla si ato në tropikët) dhe format e paqëndrueshme të tokës, së bashku me shpyllëzimin, përhapjen e paplanifikuar të rritjes dhe ndërtimet jo të projektuara krijojnë ndërfaqe më të cenueshme të zonave të populluara me hapësira natyrore të prirura nga fatkeqësitë. Vendet në zhvillim që vuajnë nga fatkeqësitë natyrore kronike, shpesh kanë sisteme komunikimi joefektive të kombinuara me mbështetje të pamjaftueshme për parandalimin dhe menaxhimin e fatkeqësive.

Një ngjarje e pafavorshme nuk do të rritet në nivelin e një fatkeqësie nëse ndodh në një zonë pa një popullsi të cenueshme. Sapo një popullatë e cenueshme të ketë përjetuar një fatkeqësi, komunitetit mund t'i duhen shumë vite për t'u riparuar dhe kjo periudhë riparimi mund të çojë në cenueshmëri të mëtejshme. Pasojat katastrofike të fatkeqësive natyrore ndikojnë gjithashtu në shëndetin mendor të komuniteteve të prekura, duke çuar shpesh në simptoma post-traumatike. Këto përvoja të rritura emocionale mund të mbështeten përmes përpunimit kolektiv, duke çuar në elasticitet dhe rritje të angazhimit të komunitetit.

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]