Trazira

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Teamsters, të armatosur me tuba, rebelohen në një përleshje me policinë në Grevën e Ekipit të Minneapolis të vitit 1934 gjatë Depresionit të Madh.

Një trazirë është një formë e çrregullimit civil që karakterizohet zakonisht nga një grup që sulmon në një shqetësim të dhunshëm publik kundër autoritetit, pronës ose njerëzve.

Trazirat zakonisht përfshijnë shkatërrimin e pronës, publike ose private. Prona e synuar ndryshon në varësi të trazirave dhe prirjeve të atyre që janë përfshirë. Objektivat mund të përfshijnë dyqane, makina, restorante, institucione shtetërore dhe ndërtesa fetare.

Trazirat shpesh ndodhin si reagim ndaj një ankese ose për shkak të mospajtimit. Historikisht, trazirat kanë ndodhur për shkak të varfërisë, papunësisë, kushteve të këqija të jetesës, shtypjes qeveritare, taksave ose rekrutimit, konflikteve midis grupeve etnike (trazira racore) ose feve (p.sh. dhuna sektare, pogromi), rezultati i një ngjarjeje sportive (p.sh. trazirat sportive, huliganizmi i futbollit) ose zhgënjimi me kanalet ligjore përmes të cilave transmetohen ankesat.

Ndërsa individët mund të përpiqen të udhëheqin ose kontrollojnë një trazirë, trazirat zakonisht përbëhen nga grupe të çorganizuara që shpesh janë "kaotike dhe shfaqin sjellje të tufës". Ka një numër në rritje të provave që sugjerojnë se trazirat nuk janë sjellje të paarsyeshme, të ngjashme me tufën (ndonjëherë të quajtur mentaliteti i turmës), por në fakt ndjekin norma të përmbysura sociale.

Ballafaqimi me trazirat është shpesh një detyrë e vështirë për forcat e policisë. Ata mund të përdorin gaz lotsjellës ose gaz CS për të kontrolluar protestuesit. Policia e trazirave mund të përdorë metoda më pak se vdekjeprurëse kontrolli, të tilla si armë gjahu që gjuajnë me shkopinj fleksibël për të plagosur ose për të paaftësuar ndryshe rebelët për arrestim më të lehtë.

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]