Unioni Ndërkombëtar i Pakicës Rome

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Bashkimi Ndërkombëtar i pakicës Rome ( Romani), i njohur më parë si Komiteti Ndërkombëtar i Ciganëve dhe Komiteti Ndërkombëtar i Romëve, është një organizatë aktive për të drejtat e komunitetit Rom . Selia e saj është në Vjenë . Unioni Ndërkombëtar i pakicës Romëve ka gjithashtu zyra në Shkup, Maqedoninë e Veriut dhe Uashington, DC, SHBA .

IRU u krijua gjatë Kongresit të dytë Botëror i pakicës Rome në vitin 1978. [1] Kryetarët e Kongresit përfshirë Stanislav Stankiewicz, Emil Šçuka dhe para tij Rajko Gjurić, i cili e mbajti këtë detyrë për shumë vite. Kryetar aktual i IRU-së është Zoran Dimov, i cili u zgjodh në kongresin e 10-të i cili u mbajt më 18-20 Mars 2016 në Shkup, Maqedoni. Në të morën pjesë 100 delegatë dhe anëtarë të IRU nga 40 vende. Pas kësaj, u zgjodh lidershipi i ri i parlamentit të IRU-së, i kryesuar nga kreu i parlamentit të kaluar Stevo Balogh nga Austria.

IRU ka një status konsultativ ECOSOC brenda OKB-së. [2]

Historia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në vitin 1959, Lonel Rotaru themeloi Komunitetin Botëror të Romëve (CMG) në Francë . Anëtarët ishin kryesisht francezë, organizata vendosi kontakte në Poloni, Kanada, Turqi dhe vende të tjera. Kur qeveria franceze shpërndau CMG-në në vitin 1965, një grup i shkëputur formoi Komitetin Ndërkombëtar të Ciganëve (IGC) nën udhëheqjen e Vanko Rouda. Kur Kongresi Botëror i Romëve në vitit 1971 miratoi vetëemërtimin "rom" dhe jo cigan, IGC u riemërua Komiteto Lumniako Romano (Komiteti Ndërkombëtar i Romëve ose IRC) dhe Rouda u rikonfirmua si president. Komiteti u bë anëtar i Këshillit të Evropës vitin e ardhshëm. Komiteti ndryshoi përsëri në Kongresin Botëror të Romëve të vitit 1978 dhe mori emrin e tij aktual. Atij iu dha statusi konsultativ në Këshillin Ekonomik dhe Social të Kombeve të Bashkuara vitin e ardhshëm. Sindikata u bë një OJQ e regjistruar me UNICEF në 1986. Në vitin 1993, ajo u promovua në kategorinë II, në Kombet e Bashkuara . [3]

Struktura[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

IRU përbëhet nga katër organe: kongresi, parlamenti, presidiumi dhe gjykata e drejtësisë.[4]

Lidhjet institucionale[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

IRU ka lidhje institucionale me Këshillin e Evropës, OSBE (ODHIR), UNHCHR, OKB dhe ERTF. IRU ka një memorandum mirëkuptimi me shumë vende të tjera me qëllim "përmirësimin e vazhdueshëm të situatës dhe kushteve të jetesës së romëve".

Shiko gjithashtu[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Dita Ndërkombëtare e Romëve

Komuniteti rom

Gjuha rome

Romët në Diaspor

Flamuri rom

Burimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ ZD Barany (1994). "Living on the Edge: The East European Roma in Postcommunist Politics and Societies". Slavic Review. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!) www.jstor.org
  2. ^ "Follow-up to the decision of the Economic and Social Council" (PDF). iromaniunion.org. 8 qershor 2018. Marrë më 2021-04-23. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  3. ^ Matras, Yaron (2015). The Romani Gypsies. ISBN 9780674744776. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)