Universiteti Shtetëror i Bashkirit

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Main campus on Zyaki Validi street

Universiteti Shtetëror i Bashkirit (rusisht: Башкирский государственный университет ) ndodhet në Ufa, Bashkortostan, Rusi, i themeluar në vitin 1909 , është një universitet klasik i Rusisë.

Histori[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Universiteti Shtetëror i Bashkir është një qendër për studimet pasuniversitare që ofron kurse pasuniversitare në 56 drejtime shkencore dhe kurse doktorature në 8 drejtime shkencore. Gjenden 10 këshilla doktoraturash dhe 3 kandidatë për disertacionin, të cilët janë përgjegjës për mbrojtjen dhe dhënien e gradave akademike në 23 drejtime.

Është shtëpia e Bashkirianëve të njohur, si dhe shkencëtarët, studiuesit, matematikanët, ekonomistët dhe poetët rusë. Është universitet i fortë në kiminë organike, matematikën e aplikuar, filologjinë, teknologjinë e informacionit, gjeofizike dhe inxhinierinë e naftës. Shumë matematicienë dhe fizikantë të spikatur të matematikës dhe fizikës së aplikuar gjendeshin në mesin e fakultetit të Universitetit Shtetëror të Bakshir, duke përfshirë Akademikët Nikolai Bogolyubov, Alexei Leontiev, Valentin Napalkov dhe Profesor i Filologjisë Gabdulkhay Akhatov Gabdulkhay Kh. Akhatov.

Në Ufa (nga viti 1941 deri në vitin 1943) akademiku Bogolyubov zhvilloi metodën e tij të famshme të mesatarizimit.

Diplomuar në Universitetin e poetëve Mustai Karim, Gilemdar Ramazanov, Igor Saveliev dhe të tjerë,

Akademikë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Institute dhe fakultete[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Fakultetet e Universitetit Shtetëror të Bashkir janë:[1]Akademia Bashkir e Sigurisë dhe Sigurisë Gjithëpërfshirëse të Biznesit,[2] Instituti i Drejtësisë,[3] Instituti i Fizikës dhe Teknologjisë,[4] Fakulteti Bashkir i Filologjisë dhe Gazetarisë , Fakulteti i Biologjisë,[5] Fakulteti i Kimisë,[6] Fakulteti i Ekonomisë,[7] Fakulteti i Gjeografisë,[8] Fakulteti i Historisë, Fakulteti i Kimisë dhe Teknologjisë, Fakulteti i Matematikës dhe Teknologjive të Informacionit,[9] Fakulteti i Filologjisë, Fakulteti i Filozofisë dhe Sociologjisë,[10] Fakulteti i Psikologjisë, Fakulteti i Romës dhe Filologjisë Gjermane, Fakulteti i profesioneve publike,[11] Fakulteti i profesioneve publike,[12] Kolegji BSU.

Departamente të përgjthshme

 • Departamenti i Sigurisë së Jetës dhe Mbrojtjes së Mjedisit;
 • Udhëheqësi i Gjuhëve të Huaja;
 • Fakulteti Natyror Departamenti i Gjuhëve të Huaja;
 • Departamenti i Pedagogjisë;
 • Departamenti i Edukimit Fizik dhe Sportit.

Studentët e shquar[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Mustai Karim - Poet, shkrimtar dhe dramaturg i Bashkirit Sovjetik.
 • Ramazanov Gilemdar Zigandarovich - Kritik letrar dhe përkthyes i Bashkirit Sovjetik.
 • Aleksandër Kazhdani - Bizantinisti sovjetik-amerikan.
 • Hasanov Mars Magnavievich - Dr. Sc., Profesor, Drejtor Shkencor i Sh.A "Rosneft".
 • Gazetdinova, Ilsiyar Ibragimovna - Artist Popullor i Republikës së Bashkortostan, Artist i Popullit i Republikës së Tatarstan, Artisti i Merituar, Artist i Nderuar i Rusisë.

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ "Institutes and faculties | Bashkir state university". www.bashedu.ru. Arkivuar nga origjinali më 18 maj 2019. Marrë më 2016-02-27. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 2. ^ "About the Academy | Bashkir state university". www.bashedu.ru. Arkivuar nga origjinali më 29 tetor 2019. Marrë më 2016-02-27. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 3. ^ "About Institute of Law | Bashkir state university". www.bashedu.ru. Arkivuar nga origjinali më 18 maj 2019. Marrë më 2016-02-27. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 4. ^ "About Institute of Physics and Technology | Bashkir state university". www.bashedu.ru. Arkivuar nga origjinali më 29 tetor 2019. Marrë më 2016-02-27. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 5. ^ "About the Faculty | Bashkir state university". www.bashedu.ru. Arkivuar nga origjinali më 29 tetor 2019. Marrë më 2016-02-27. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 6. ^ "About the Faculty | Bashkir state university". www.bashedu.ru. Arkivuar nga origjinali më 29 tetor 2019. Marrë më 2016-02-27. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 7. ^ "About the Faculty | Bashkir state university". www.bashedu.ru. Arkivuar nga origjinali më 29 tetor 2019. Marrë më 2016-02-27. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 8. ^ "Faculty of Geography | Bashkir state university". www.bashedu.ru. Arkivuar nga origjinali më 29 tetor 2019. Marrë më 2016-02-27. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 9. ^ "About the faculty of Mathematics and Information Technologies | Bashkir state university". www.bashedu.ru. Arkivuar nga origjinali më 15 maj 2019. Marrë më 2016-02-27. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 10. ^ "About the Faculty | Bashkir state university". www.bashedu.ru. Arkivuar nga origjinali më 29 tetor 2019. Marrë më 2016-02-27. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 11. ^ "Faculty of public professions | Bashkir state university". www.bashedu.ru. Arkivuar nga origjinali më 29 tetor 2019. Marrë më 2016-02-27. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 12. ^ "Minor Academy of State Administration | Bashkir state university". www.bashedu.ru. Arkivuar nga origjinali më 29 tetor 2019. Marrë më 2016-02-27. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)