Universiteti Shtetëror i Moldavisë

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Universiteti Shtetëror i Moldavisë
Universitatea de Stat din Moldova
MotojaVitae discimus (Latinisht: "Për jetën ne mësojmë")
Llojipublik
Themelimi1946
RektoriGheorghe Ciocanu
Stafi akademik
11
Studentë20,563
Location,
Faqja zyrtarewww.usm.md

Universiteti Shtetëror i Moldavisë (rumanisht: Universitatea de Stat din Moldova) është një universitet publik dhe shtetëror i vendosur në Chişinău, Moldavi. Ky universitet është themeluar në vitin 1946.

Universiteti Shtetëror i Moldavisë është një nga universitet më të vjetra të Republikës së Moldavisë dhe nga ku është diplomuar elita politike, ekonomike, sociale dhe kulturore e Moldavisë. Në brendësi të tij ndodhet edhe një qendër e kërkimit shkencor.

Në krye të Universitetit Shtetëror të Moldavisë është rektori. Rektori i tanishëm është Gheorghe Ciocanu. Aktualisht në Universitetin Shtetëror të Moldavisë studiojnë rreth 20,000 studentë.

Organizimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Universiteti Shtetëror i Moldavisë është një universitetet i ndarë në fakultete sipas fushave përkatëse të studimeve. Universiteti Shtetëror i Moldavisë është i organizuar në njëmbëdhjetë fakultete, të cilët janë listuar si vijon:

 1. Fakulteti i Biologjisë dhe pedologji
 2. Fakulteti i Kimisë dhe Teknologji Kimike
 3. Fakulteti i Ligjit
 4. Fakulteti i Fizikës
 5. Fakulteti i Historisë dhe Filozofisë
 6. Fakulteti i Gazetarisë dhe Shkencave të Komunikimit
 7. Fakulteti i Gjuhë së huaj dhe Letërsisë
 8. Fakulteti i Matematikës dhe Shkencave Kompjuterike
 9. Fakulteti i Psikologjisë dhe Shkencave Edukimi
 10. Fakulteti i Marrëdhënieve Ndërkombëtare, Politikave dhe Shkencave Administrative
 11. Fakulteti i Sociologjisë dhe të Ndihmës sociale
 12. Fakulteti i Ekonomisë

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Burime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]