Universiteti i Barit Aldo Moro

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Universiteti i Barit "Aldo Moro"
Latin: Universitas Barensis
MotojaEt lucem sed aliam reddit
LlojiPublik. Nivele studimi: Bachelor, Master, Doktoraturë
Themelimi1925
RektoriProf. Antonio Felice Uricchio
Studentë47,695
Location,
AffiliationsUNIMED, GUIDE
Faqja zyrtarewww.uniba.it

Universiteti i Barit "Aldo Moro" është një universitet shtetëror italian i themeluar në vitin 1925. Ai është universiteti më i madh për nga numri i studentëve i Pulias. Universiteti ka rezidencë në pallatin historik në Piazza Umberto I, në zemër të qendrës moderne të qytetit.

Historiku[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Universiteti i Barit u themelua si insititucion me Dekretin e 9 tetor 1924; piketat më të rëndësishme në historinë e saj janë: janar 1925: Është themeluar Fakulteti i Mjekësisë dhe Kirurgjisë, duke përfshirë Shkollën ekzistuese Obstetrike dhe Shkollën e Farmacisë.

1925-1944: Shtohen Fakulteti i Drejtësisë, Ekonomisë dhe Biznesit (lindur nga Shkolla e Mesme Ekonomike e themeluar në vitin 1882 me iniciativën e kryetarit të Dhomës së Tregtisë Thomas Columbo të [2]) dhe Fakulteti i Bujqësisë

1944: Nga 1944 e më tej Universiteti është rritur themelimin e Fakultetit të Shkencave Humane, Fakultetit të Shkencave Natyrore, Fakultetit të Inxhinierisë, Fakultetit të Mjekësisë Veterinare dhe Fakultetit të Gjuhëve të Huaja. 1987: Universiteti i Barit u bë themeluesi dhe aksioneri kryesor i Parco Scientifico e Tecnologico Tecnopolis-CSATA Novus Ortus, themeluar në vitin 1987 nga transformimi i Qendrës Studimore të Kërkimit dhe Aplikimeve në Teknologjinë e Avancuar (CSATA). Fama e saj është përhapur përtej kufijve kombëtarë.

1986-1990: Vitet e mbuluara nga plani katërvjeçar, miratuar nga Dekreti i Këshillit të Ministrave i 12 maj të vitit 1989, parashikon ndërtimin e qendrave universitare brenda rajonit. Me planin e njëjtë katër-vjeçar, është krijuar edhe Fakulteti i Arkitekturës, e cila solli dhe themelimin e Fakultetit të Politeknikumit të Barit së bashku me Fakultetin e Inxhinierisë e cila tani më u shkëput nga Universiteti i Barit.

1990: Si rezultat i Aktit të Reformës të Mësimdhënies Universitare (341/90) dhe miratimit të Planit të Zhvillimit të Universitetit për trevjecarin 1991/1993 e DKM 28 tetor 1991, me DM 31 janar 1992 është dhënë leje për themelimin e Diplomave të reja Universitare. Ky plan prashikon gjithashtu transforminin në Fakultet të Degës së Shkenca Politike. 1994: Universiteti i Barit u bashkua me konsorciumin Almalaurea.

1995: themelua në Monte Sant'Angelo Qendra e Studimeve me degët e Departamentit të Studimeve Klasike dhe të Krishterë.

2008: Universiteti merr emrin Aldo Moro

2015: Universiteti ka bërë një sërë iniciativash për të festuar 90 vjetorin e themelimit të saj.

Departamentet:[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Pas hyrjes në fuqi të statutit të ri, Universiteti përbëhet nga 23 departamentet e mëposhtme:

 • Departamenti i Biologjisë
 • Departamenti i Bioteknologjisë
 • Departamenti i Kimisë
 • Departamenti i urgjencës dhe transplantit te organeve
 • Departamenti i Ekonomisë
 • Departamenti i Farmacisë
 • Departamenti i Fizikës
 • Departamenti i Juridikut
 • Departamenti i Informatikës
 • Departamenti i Mjekësisë ndërdisiplinore
 • Departamenti i Sistemeve ligjore dhe ekonomik të Mesdheut: shoqëria, mjedisi, kultura
 • Departamenti i Gjuhësisë
 • Departamenti i Matematikës
 • Departamenti i Veterinarisë
 • Departamenti i i Shkencave agro-mjedisore dhe territoriale
 • Departamenti i Shkencave Biomjekësore dhe Onkologjisë së Njeriut
 • Departamenti i Shkencës së Dherave, Bimëve dhe Ushqimit
 • Departamenti i Arsimit, Shkencës, Psikologjisë, Komunikimit
 • Departamenti i Shkencave të Tokës dhe Gjeo-mjedisit
 • Departamenti i Shkenca Ekonomike dhe Matematikore
 • Departamenti i Shkencave Mjekësore themelore, Neuroshkencave dhe Organeve ndijore
 • Departamenti i Shkencave Politike
 • Departamenti i Shkencave Humane

Shkollat[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Shkolla e Mjekësisë
 • Shkolla e Shkencave dhe Teknologjisë

Qendra universitare sportive[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Qendra Sportive e Universitetit të Barit zë një sipërfaqe prej 9 hektarësh, duke përfshirë objektet për praktikën e atletikës, patinazhit, basketbollit, notit, kanoas, polos, triathlonit dhe të tjerë.

Të dhëna[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Më poshtë paraqiten disa të dhëna të rëndësishme që karakterizojnë Universitetin:

 • MËSIMDHËNIA 2014/2015
  • Studime të ciklit të parë Bachelor n.59
  • Studime të ciklit të dytë n.42
  • Studime pesëvjecare n.11
  • Studime specializimi n.44
  • Studime doktorature dhe kërkimore n.14
  • Master i nivelit I dhe II n.20
  • Short Master n.6
  • Kurse Pasuniversitare të trajnimit profesional n.6
 • Studentë të regjistruar 2014/15
  • Studime të ciklit të parë n.24914
  • Studime të ciklit të dyte n.4633
  • Studime pesëvjecare n.11805
  • Studime specializimi n.1429
  • Post-diplomim n.554
  • Doktoraturë n.424
  • Doktoraturë kërkimore n.229
  • Të diplomuar 2015 n.6606
 • Kërkimi më 31-12-2015
  • Spin-off n.22
  • Rrethe n.6
  • Patentime n.3
 • Erasmus (Shkëmbime studentore internacionale) 2014/15
  • Studentë Erasmus të ardhur n.269
  • Studentë Erasmus në dalje n.440
 • Struktura më 31-12-2015
  • Departamente n.23
  • Shkolla n.2
  • Qendra Kërkimore Ndër-departamentesh n.10
  • Qendra Kerkimore Ndër-universitare n.8
  • Qendra shërbimi n.13
  • Qendra të tjera n.11
  • Biblioteka n.34
  • Muze n.3
  • Arkiva gjenerale e universitetit n.1
  • Auditore n.355
  • Laboratore Informatike n.45
 • Personeli më 31-12-2015
  • Profesorë me kohë të plotë n.261
  • Profesorë të asociuar (të jashtëm) n.482
  • Kërkues n.640
  • Drejtues n.6
  • Personel teknik-administrativ n.1460
  • Bashkëpunëtor specialist liguistik n.46

Renditja[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Universiteti renditet i teti në Itali, për nga numri i studentëve të regjistruar, me rreth 50,000 studentë. Në renditjen e universiteteve shtetërore të 2015-2016 të hartuar nga Censis, Universiteti i Barit renditej i shtati nga njëmbëdhjetë universitete më të mëdha.

Universiteti i Barit, në renditjet me të rëndësishme pozicionohet:

Koleksion i veprave të artit[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Universiteti ruan që nga vitet ‘70 një koleksion të madh të veprave të artit bashkëkohor, të dhuruara nga vetë artistët. Me interes të veçantë janë vizatimet dhe litografi të nga Gio Pomodoro, pikturat e Vito Stifano, Fara di Cagno, Franco Gentilini, Salvatore Fiume, Guido Gremigni dhe shumë të tjera

Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ Times Higher Education, University of Bari
 2. ^ Leiden Ranking, CWTS Leiden Ranking 2016