Universiteti i Padovës

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Universiteti strehon teatrin më të vjetër anatomik të përhershëm të mbijetuar në Evropë, që daton nga viti 1595.

Universiteti i Padovës (italisht: Università degli Studi di Padova, UNIPD) është një universitet italian i vendosur në qytetin e Padovës, rajoni i Venetos, Italia veriore. Universiteti i Padovës u themelua në vitin 1222 nga një grup studentësh dhe mësuesish nga Bolonja. Padova është universiteti i 2të më i vjetër në Itali dhe universiteti i 5të më i vjetër në botë i mbijetuar. Në vitin 2010, universiteti kishte rreth 65,000 studentë. Në vitin 2021, ai u rendit i dyti "universiteti më i mirë" midis institucioneve italiane të arsimit të lartë me më shumë se 40,000 studentë sipas institutit Censis, dhe ndër 200 universitetet më të mira në botë sipas ARWU.

Organizimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Departamentet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Universiteti i Padovës ofron një gamë të gjerë diplomash, të organizuara nga departamentet:

 • Departamenti i Agronomisë, Ushqimit, Burimeve Natyrore, Kafshëve dhe Mjedisit
 • Departamenti i Biologjisë
 • Departamenti i Mjekësisë, Prodhimit dhe Shëndetit të Kafshëve
 • Departamenti i Shkencave Biomjekësore
 • Departamenti i Shkencave Kardiake, Torakale dhe Vaskulare
 • Departamenti i Shkencave Kimike
 • Departamenti i Inxhinierisë Civile, Mjedisit dhe Arkitekturës
 • Departamenti i Shkencave të Komunikimit
 • Departamenti i Biomjekësisë Krahasuese dhe Shkencës së Ushqimit
 • Departamenti i Trashëgimisë Kulturore: Arkeologjia dhe Historia e Artit, Kinemasë dhe Muzikës
 • Departamenti i Psikologjisë së Zhvillimit dhe Socializimit
 • Departamenti i Ekonomisë dhe Menaxhimit
 • Departamenti i Psikologjisë së Përgjithshme
 • Departamenti i Gjeoshkencave
 • Departamenti i Shkencave Historike dhe Gjeografike dhe Bota e Lashtë
 • Departamenti i Inxhinierisë Industriale
 • Departamenti i Inxhinierisë së Informacionit
 • Departamenti i Tokës, Mjedisit, Bujqësisë dhe Pylltarisë
 • Departamenti i Studimeve Gjuhësore dhe Letrare
 • Departamenti i Menaxhimit dhe Inxhinierisë
 • Departamenti i Matematikës
 • Departamenti i Mjekësisë
 • Departamenti i Mjekësisë Molekulare
 • Departamenti i Neuroshkencave
 • Departamenti i Shkencave Farmaceutike dhe Farmakologjike
 • Departamenti i Filozofisë, Sociologjisë, Edukimit dhe Psikologjisë së Aplikuar
 • Departamenti i Fizikës dhe Astronomisë
 • Departamenti i Shkencave Politike Juridike dhe Studimeve Ndërkombëtare
 • Departamenti i të Drejtës Private dhe Kritika e së Drejtës
 • Departamenti i të Drejtës Publike, Ndërkombëtare dhe Komunitare
 • Departamenti i Shkencave Statistikore
 • Departamenti i Kirurgjisë, Onkologjisë dhe Gastroenterologjisë
 • Departamenti i Shëndetit të Grave dhe Fëmijëve

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]