Jump to content

Universiteti kombëtar

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Universiteti kombëtar është kryesisht një universitet i krijuar ose i menaxhuar nga një qeveri, por që në të njëjtën kohë mund të funksionojë në mënyrë autonome pa kontroll të drejtpërdrejtë nga shteti.

Vështrim[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në Shtetet e Bashkuara, termi "universitet kombëtar" nënkupton nivelin më të lartë institucional në arsim, që ndryshon në kuptim nga një "universitet i certifikuar nga federata".

Globalisht, disa universitete kombëtare janë të lidhura me aspirata kombëtare kulturore ose politike. Për shembull, Universiteti Kombëtar i Irlandës gjatë ditëve të para të pavarësisë irlandeze mblodhi një sasi të madhe informacioni rreth gjuhës irlandeze dhe kulturës irlandeze . Në Argjentinë, universitetet kombëtare janë rezultat i reformës universitare argjentinase të vitit 1918 dhe reformave të mëvonshme, të cilat synonin të siguronin një sistem universitar laik pa ndikim të drejtpërdrejtë klerik ose qeveritar duke u dhënë vetëqeverisje institucioneve.

Këto universitete, megjithëse jo domosdoshmërisht të lidhura drejtpërdrejt me financimin e qeverisë, kanë një rëndësi të veçantë në vendet e tyre përkatëse. Fokusi i tyre mund të jetë në ruajtjen dhe promovimin e trashëgimisë kulturore të një vendi ose në nxitjen e identitetit kombëtar. Një shembull kryesor është Universiteti Kombëtar i Singaporit, i cili thekson perspektivat aziatike dhe ndërkombëtare në kurrikulën e tij.

Është e rëndësishme të theksohet se emërtimi "universitet kombëtar" mund të ndryshojë sipas vendit. Në disa vende, të gjitha universitetet publike bien nën këtë ombrellë. Në të tjerat, mund të ekzistojë një universitet i vetëm kombëtar i shquar që konsiderohet kulmi i sistemit të arsimit të lartë.

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]