Ura lundruese

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Trupat e Ushtrisë së Shteteve të Bashkuara kalojnë Rhine në një urë të rëndë ponton gjatë Operacionit Plunder, Mars 1945.

Një urë lundruese ose urë ponton, përdor lundrues ose varka me rrymë të cekët për të mbështetur një kuvertë të vazhdueshme për udhëtimin e këmbësorëve dhe automjeteve. Lëvizshmëria e mbështetësve kufizon ngarkesën maksimale që ato mund të mbajnë.

Shumica e urave ponton janë të përkohshme dhe përdoren në kohë lufte dhe emergjenca civile. Ka ura të përhershme ponton në përdorim civil që mund të transportojnë trafikun autostradë. Urat e përhershme lundruese janë të dobishme për kalimet e mbrojtura me ujë nëse nuk konsiderohet ekonomikisht e mundshme të pezullohet një urë nga kalatat e ankoruara. Ura të tilla mund të kërkojnë një seksion që është i ngritur ose mund të ngrihet ose hiqet për të lejuar kalimin e trafikut me ujë.

Urat ponton kanë qenë në përdorim që nga kohërat e lashta dhe janë përdorur me avantazhe të mëdha në shumë beteja gjatë historisë, të tilla si Beteja e Garigliano, Beteja e Oudenarde, kalimi i Rhine gjatë Luftës së Dytë Botërore, Operacioni i Luftës Iran-Irak Agimi 8, dhe së fundmi, në pushtimin rus të Ukrainës në vitin 2022, pasi kalimet mbi lumin Dnipro ishin shkatërruar.

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]