Jump to content

Urdhër kërkimi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Nje Urdhër bastisjeje apo Urdhër kontrolli është një urdhër gjykate që një gjykatës lëshon për të autorizuar oficerët e zbatimit të ligjit për të kryer një kontroll të një personi, vendndodhjeje ose automjeti për prova të një krimi dhe për të konfiskuar çdo provë që ata gjejnë. Në shumicën e vendeve, një urdhër kërkimi nuk mund të lëshohet në ndihmë të procesit civil.

Juridiksionet që respektojnë sundimin e ligjit dhe të drejtën për privatësi kufizojnë kompetencat e policisë dhe zakonisht kërkojnë urdhra kontrolli ose një procedurë ekuivalente për kontrollet e policisë të kryera gjatë një hetimi penal. Ligjet zakonisht bëjnë një përjashtim për ndjekjen e nxehtë: një oficer policie që ndjek një kriminel që është larguar nga vendi i një krimi ka të drejtë të hyjë në një pronë ku krimineli ka kërkuar strehim. Nevoja për një urdhër kërkimi dhe aftësitë e tij ndryshojnë nga vendi në vend. Në disa vende autoritare, oficerët e policisë mund të lejohen të kontrollojnë individë dhe prona pa pasur nevojë të marrin lejen e gjykatës ose të japin justifikime për veprimet e tyre.

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Urdhër arresti, Ligji.

Referenca[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]