Ushtari (shah)

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Ushtari i bardhë
Ushtari i zi

Ushtari (♙, ♟) është figura më e madhe dhe më e dobët në lojën e shahut. Mund të lëvizë një katror drejtpërdrejt përpara, mund të lëvizë dy katrorë drejtpërdrejt përpara në lëvizjen e tij të parë dhe mund të kap një katror diagonalisht përpara. Çdo lojtar fillon një lojë me tetë ushtarë, një në çdo katror të rangut të tyre të dytë. Piunët e bardhë fillojnë nga a2 deri në h2; pengjet e zeza fillojnë nga a7 deri në h7.

Ushtarët individualë referohen nga kolona në të cilën ata qëndrojnë. Për shembull, dikush flet për "f-ushtari i Bardhë" ose "b-ushtari i Zi". Përndryshe, ato mund të referohen nga pjesa që qëndronte në atë skedar në fillim të lojës, p.sh. "Ushtari i oficerit të mbretit të Bardhë" ose "Ushtari i kalit të mbretëreshës së Zezë". Është gjithashtu e zakonshme t'i referohemi ushtari i torrës, që do të thotë çdo ushtarë në kolonën a- ose h, ushtari i kalit (në kolonën b- ose g), ushtari i oficerit (në kolonën c- ose f) , ushtari i mbretëreshës (në kolonën d), ushtari i mbretit (në kolonën elektronike) dhe ushtari qendror (në kolonën d- ose e-).

Vendosja dhe lëvizja[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Secili lojtar e fillon lojën me tetë ushtarë të vendosur përgjatë rangut të tyre të dytë.

Ushtari mund të lëvizë duke avancuar vertikalisht në një shesh të lirë përpara. Herën e parë që ushtari lëviz, ai ka mundësinë shtesë për të avancuar vertikalisht dy katrorë, me kusht që të dy katrorët të jenë të lirë. Ndryshe nga figurat e tjera, ushtari mund të lëvizë vetëm përpara. Në diagramin e dytë, ushtari në c4 mund të lëvizë në c5; ushtari në e2 mund të lëvizë në e3 ose e4.

Kapja[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ndryshe nga figurat e tjera, ushtari nuk kap në të njëjtën mënyrë që lëviz. Ushtari kap duke lëvizur diagonalisht përpara një katror majtas ose djathtas (shih diagramin), ose duke zëvendësuar një figurë të armikut në katrorin e tij ose duke kapur en passant.

Kapja en pasant mund të ndodhë pasi ushtari bën një lëvizje prej dy katrorësh dhe katrori mbi të cilin kalon sulmohet nga një ushtari armik. Ushtari armik ka të drejtë të kapë ushtarin e lëvizur "me prerje" sikur ky i fundit të kishte përparuar vetëm një katror. Ushtari kapës lëviz në katrorin mbi të cilin kaloi ushtari i lëvizur (shih diagramin) dhe ushtari i lëvizur hiqet nga tabela. Opsioni për të kapur ushtarin e lëvizur en passant duhet të ushtrohet në lëvizje menjëherë pas avancimit të pengut me dy hapa, ose humbet për pjesën e mbetur të lojës. Kapja en pasant është kapja e vetme në shah në të cilën pjesa e kapjes nuk zëvendëson pjesën e kapur në të njëjtin katrorë.[1]

Gradimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ushtari që përparon në gradën e tij të fundit, gradohet në një mbretëreshë, torra, oficer ose kali me të njëjtën ngjyrë. Ushtari zëvendësohet nga figura e re në të njëjtën lëvizje. Zgjedhja e gradimit nuk është e kufizuar në pjesët që janë kapur; Kështu, një lojtar, teorikisht, mund të kishte deri në nëntë mbretëresha, dhjetë torra, dhjetë oficerë ose dhjetë kuaj në tabelë. Gradimi në një mbretëreshë njihet gjithashtu si queening dhe për çdo pjesë tjetër si nëngradim. Nëngradimi është më shpesh për një kali, zakonisht për të ekzekutuar një mat ose një pirun për të fituar një avantazh të rëndësishëm material, ndër arsye të tjera. Nëngradimi në torra ose oficer përdoret për të shmangur ose nxitur ngërçin ose për arsye humori.

Ndërsa disa grupe shahu përfshijnë një mbretëreshë shtesë të çdo ngjyre, shumica e grupeve standarde nuk vijnë me figura shtesë, kështu që pjesa fizike e përdorur për të zëvendësuar një ushtar të graduar në tabelë është zakonisht ajo që është kapur më parë. Në lojërat joformale, kur pjesa e duhur nuk është e disponueshme, një mbretëreshë shtesë shpesh tregohet duke përmbysur një torra të kapur më parë ose duke vendosur dy ushtarë në të njëjtin katrorë. Megjithatë, në lojërat e turneut, kjo nuk është e pranueshme; në rastin e parë, mund të rezultojë në vendimin e arbitrit që figura e përmbysur është në fakt një gur.[2]

Shënime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Hooper & Whyld 1996, pp. 124–25. en passant.
  2. ^ Mike Klein, Controversial Finish To Canadian Championship -- Update Arkivuar 2020-11-09 tek Wayback Machine, chess.com, 12 July, 2017

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  • Hooper, David; Whyld, Kenneth (1996) [First pub. 1992], "pawn", The Oxford Companion to Chess (në anglisht) (bot. 2nd), Oxford University Press, fq. 294, ISBN 0-19-280049-3