Jump to content

Uzbekët

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Uzbekët janë një grup etnik turk vendas në rajonin më të gjerë të Azisë Qendrore, duke qenë ndër grupet më të mëdha etnike turke në zonë. Ata përbëjnë shumicën e popullsisë së Uzbekistanit, dhe janë gjithashtu grupe pakicë në Afganistan, Taxhikistan, Kirgizistan, Kazakistan, Turkmenistan, Rusi dhe Kinë. Komunitete të diasporës uzbeke ekzistojnë gjithashtu në Turqi, Arabinë Saudite, Shtetet e Bashkuara, Ukrainë dhe në vende të tjera.

Origjina[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Para shekullit të 5-të, ai që është Uzbekistani i sotëm ishte pjesë e Sogdisë, Kvarazmit, Baktrisë e banuar kryesisht nga sogdianët, baktrianët dhe kvarazmianët, të gjithë popuj indo-iraninë. Ishte pjesë e Perandorisë Akaemenide në shekujt VI-IV para Krishtit dhe, në shekullin e III të es, pjesë e Perandorisë Sasanide.

Nga shekulli i pestë deri në shekullin e gjashtë, ai që është Uzbekistani i sotëm ishte pjesë e Perandorisë Heftalite. Nga shekulli i 6-të deri në shekullin e 8-të, ai që është Uzbekistani i sotëm ishte nën sundimin e Kaganatit të Parë Turk.