Valimi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Supë me qofte që valon në sobë

Valimi është një teknikë e përgatitjes së ushqimit me anë të së cilës ushqimet gatuhen në lëngje të nxehta të mbajtura pak nën pikën e vlimitujit. (më pak se 100 °C ) dhe mbi temperaturën e gjuetisë pa leje (më e lartë se 71–80 °C ). Për të krijuar një vlim të qëndrueshëm, një lëng vihet në valë dhe më pas burimi i tij i nxehtësisë reduktohet në një intensitet më të ulët dhe konstant (flakë më e vogël në një sobë me gaz, temperaturë më e ulët në një sobë me induksion/elektrike).

Në përgatitjen e ushqimit[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Vlimi siguron një trajtim më të butë se zierja për të parandaluar ngurtësimin dhe/ose prishjen e ushqimit. Vlimi është zakonisht një metodë e shpejtë dhe efikase gatimi. Ushqimi që ka valuar në qumësht ose krem në vend të ujit nganjëherë quhet i kremuar . Temperatura e përshtatshme e vlimit është një temë e debatit midis kuzhinierëve, me disa që pretendojnë se një vlim është deri në 82 °C ose 180 °F.