Jump to content

Pika e vlimit

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Ujë në vlim

Pika e vlimit të një substance është temperatura në të cilën shtypja e avullit të një lëngu është e barabartë me shtypjen që rrethon lëngun [1] [2] dhe lëngu shndërrohet në avull.

Pika e vlimit të një lëngu ndryshon në varësi të shtypjes së mjedisit përreth. Një lëng në një vakum të pjesshëm, dmth, nën një shtypje më të ulët, ka një pikë vlimi më të ulët se kur ai lëng është në shtypje atmosferike. Për shkak të kësaj, uji vlon në 99.97 °C (211.95 °F) nën shtypjen standarde në nivelin e detit, por në 93.4 °C (200.1 °F) në 1,905 metra [3] lartësi. Për një shtypje të caktuar, lëngje të ndryshme do të vlojnë në temperatura të ndryshme.

Nxehtësia e avullimit është energjia e nevojshme për të shndërruar një sasi të caktuar (një mol, kg, paund, etj.) të një lënde nga një lëng në një gaz me një shtypje të caktuar (shpesh shtypje atmosferike).

  1. ^ Goldberg, David E. (1988). 3,000 Solved Problems in Chemistry (bot. 1st). McGraw-Hill. section 17.43, p. 321. ISBN 0-07-023684-4. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  2. ^ Theodore, Louis; Dupont, R. Ryan; Ganesan, Kumar, red. (1999). Pollution Prevention: The Waste Management Approach to the 21st Century. CRC Press. section 27, p. 15. ISBN 1-56670-495-2. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  3. ^ "Boiling Point of Water and Altitude". www.engineeringtoolbox.com. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)