Jump to content

Vandalizmi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Ky artikull apo seksion është jo i plotë ose me cilësi të dobët. Mund të ndihmoni Wikipedian duke e përmirësuar!

Kjo duhet të përmirësohet:

Per Wikipedia:Vandalizmi shef aty.

Vandalizmi është akt i dëmtimit të një prone që i takon një personi apo ndërmarjeje me vetëdije dhe dëshirë.

Një person që definohet si Vandal, dëmton në mënyrë të vetëdijshme prona të vlevfshme të personave apo të ndonjë ndërmarjeje me anë të; thyerjes, prerjes, hudhjes së materieve djegëse, hudhjes së ngjyrave etj.

Historia e termit[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Termi vandalizëm u shpik në vitin 1794 nga Henri Gregorie, peshkop i Blois, për të përshkruar shkatërimin e veprave artistike pas Revolucionit Françez. Termi u miratua shumë shpejtë në Evropë.

Hulumtime reth Vandalizmit[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Vandalizmi ndryshe përkufizohet edhe si çregullim antisocial i karakterit. Ky çregullim shihet më shpesh tek meshkujt. Pavarësisht se tek femrat vërehet më pak, nënat e reja të prekur nga ky çregullim zakonisht ushtrojnë dhunë ndaj bashkëshortëve dhe fëmiëve të tyre. Pjesa dërmuese e të prekurve nga ky çregullim janë të rinjtë e periudhës shkollore që kane një nivel te ulët socio-ekonomik.

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]