Wikipedia:Vandalizmi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Vandalizmi nëpër libra nuk fshihet lehtë, kurse në Wikipedia vetëm me një klik.

Herë pas here ndodh që përdorues të ndryshëm të mundohen të dëmtojnë përmbajtjen e një artikulli me qëllim. Për këtë lloj veprimi ka shkaqe nga më të ndryshmet. Çdo wikipedian e ka mundësinë që të ndihmojë për të shmangur vandalizmin, nëqoftëse njeh dhe zbaton rregullat e mëposhtme:

Ç'është vandalizmi?[Redakto nëpërmjet kodit]

Vandalizmi është dëmtimi i qëllimshëm dhe me vetëdije i përmbajtjes së artikujve të wikipedisë.

Këtu bëjnë pjesë këto lloj veprimesh:

 • Shuarja e plotë e tekstit të artikullit. (për shembull në këtë rast.)
 • Shuarja pa shkak e pjesëve të gjata të tekstit.
 • Futja e teksteve të pallogjikshme nëpër artikuj.
 • Fallsifikimi i qëllimshëm i informacioneve.

Çfarë nuk është vandalizëm?[Redakto nëpërmjet kodit]

Ka dhe veprime të tjera që janë të dëmshme, por që nuk mund të quhen vandalizma, pasi nuk bëhen me qëllim, si për shembull:

 • Ndodh ndonjëherë që përdoruesi të shuajë tekstin e faqes pa e kuptuar fare se ç'ka bërë. Ose dikush shuan tekstin e një artikulli duke menduar se po fillon të hapë një faqe të re me titull tjetër.
 • Mbishkrime ose zëvendësime të një pjese teksti, të cilat zakonisht lindin gjatë redaktimit të një artikulli njëkohësisht nga dy përdorues.
 • Grindjet që shfaqen ndonjëherë gjatë editimeve të një artikulli nuk mund të quhen vandalizma, pasi ato shkaktohen ngaqë ka arësyetime e njohuri të ndryshme.
 • Disa fillestarë nuk e kanë kuptuar akoma, se wikipedia është një projekt që shërben për krijimi n e një enciklopedie. Kështu që nga padijenia ata fillojnë dhe shkruajnë duke u bazuar në njohuritë e tyre personale. Në të tilla raste bëhet zakonisht rrikthimi i një versioni të mëparshëm e më pas i hidhet një vështrim historisë së redaktimeve. Menjëherë kuptohet nëse në këtë rast kemi të bëjmë me vandalizëm, apo me ndonjë përdorues fillestar me njohuri të pamjaftueshme. Në rastin e dytë duhet nisur nga qëllimi i mirë dhe këshillohet, që përdoruesit të ri t'i dërgohet një përshëndetje te faqja e tij e diskutimeve duke ju ofruar ndihma e nevojshme, ose të drejtohet tek projekt-faqet ndihmëse të wikipedias.

Këndvështrim ndaj vandalizmit[Redakto nëpërmjet kodit]

Vandalët veprojnë zakonisht anonim, dmth. ata nuk janë përdorues të regjistruar. Kjo vihet re pasi pas redaktimeve të tyre në vend të nofkës së tyre shfaqet numri i IPsë. Fenomeni i vandalizmit është për wikipedian mjaft i qartë, sepse enciklopedia e lirë është një projekt i hapur ku mund të angazhohet gjithkush, pavarësisht nga interesat. Ndryshimet e bëra nga përdorues të pa regjistruar janë një pjesë përbërëse e wikipedias. Pengesa që mund të sillte largimi ose mos-bashkëpunimi i tyre është më i rëndë se dëmi që shkaktohet nga vandalët.

Ç'mund të bëjmë nëse vandali nuk heq dorë?[Redakto nëpërmjet kodit]

Nëse ti zbulon ndonjë vandalizëm mos u shqetëso, por vepro sipas këshillave:

 • Bëj rikthimin e ndryshimit që bëri vandali. Kontrollo edhe ndryshimet e bëra ndoshta më parë nga vandali dhe kryej zëvendësimin me faqen që kishte versionin më të mirë. Mos shkruaj fjalë ofenduese në rreshtin e përmbledhjeve. Sharjet dëmtojnë projektin dhe bashkëpunimin midis wikipedianëve.
 • Kontrollo edhe redaktimet e tjera që mund të jenë bërë nag e njëjta IP ose nga i njëjti përdorues.
Disa vandalë zakonisht nuk ndryshojnë vetëm një por edhe më shumë artikuj të tjerë. Pasi të kesh bërë krahasimin te historia e ndryshimeve dhe je bindur që ke të bësh me vandalizëm, atëhere kliko te lidhja e redaktimeve të përdoruesit. Pas kësaj do të hapet një listë me të gjitha redaktimet që vandali ka kryer kohët e fundit. Në të shumtën e rasteve do të vësh re, që ky përdorues ka tentuar të dëmtojë dhe artikuj të tjerë. Që të kontaktosh vandalin kliko thjesht mbi lidhjen te emri i perdoruesit nëse ai ka një të tillë, ose mbi adresën IP. Tregohu i sjellshëm dhe shpjegoi me edukatë vandalit që të heqë dorë nga puna e dëmshme. E nëse vandali nuk kupton, atëhere shko ke faqja e tij e diskutimeve. Për të thjeshtuar punën, nga wikipedianët janë krijuar dhe shabllonë të posatçëm për këtë çështje, të cilën ti mund ta vendosësh te faqja e diskutimeve të vandalit.
 • Në rast se kemi të bëjmë me ndonjë rast ekstrem ku vandali nuk do që të heqë dorë nga keqbërja, atëhere ti mund të bësh dhe një kërkesë për bllokimin e artikullit ose të vandalit te faqja e lajmërimit kundër vandalizmit, ose të lajmërosh ndonjë administrator aktiv.