Jump to content

Varaha

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Varaha, rr. 1740 pikturë Chamba

  Varaha ( Sanskritisht: वराह , Varāha ) është një avatar i hyjnisë hindu Vishnu, në formën e një derri të egër . Varaha përgjithësisht renditet si i treti në Dashavatara, dhjetë avatarët kryesorë të Vishnus. [1]

Varaha më së shpeshti lidhet me legjendën e ngritjes së tokës (personifikuar si perëndesha Bhudevi ) nga oqeani kozmik . Kur asura Hiranyaksha vodhi tokën dhe e fshehu në ujërat e lashta, Vishnu u shfaq si Varaha për ta shpëtuar. Varaha e vrau asurën dhe e nxori tokën nga oqeani, duke e ngritur mbi çatallët e tij, duke e rikthyer Bhudevin në vendin e saj në Gjithësi.

Varaha mund të përshkruhet si një derr ose në një formë antropomorfe, me kokë derri dhe një trup njeriu. Bashkëshortja e tij, Bhudevi, toka e personifikuar, shpesh përshkruhet si një grua e re, e ngritur nga Varaha.

Paneli Varaha në Shpellën 5, Shpella Udyagiri, është një nga relievet më të studiuara nga koha e Perandorisë Gupta. Rreth 400 es, sundimi i Çandraguptës.[2]
Tempulli Bhuvarahaswami në Srimushnam, Tamil Nadu .
  1. ^ www.wisdomlib.org (2011-12-04). "Varaha, Vārāha, Varāha, Varāhā, Varahamudre: 47 definitions". www.wisdomlib.org (në anglisht). Marrë më 2022-09-23.
  2. ^ Curta, Florin; Holt, Andrew (28 nëntor 2016). Great Events in Religion: An Encyclopedia of Pivotal Events in Religious History [3 volumes] (në anglisht). ABC-CLIO. fq. 271. ISBN 978-1-61069-566-4.