Avatari

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Perëndia hindu Vishnu (në qendër) i rrethuar nga dhjetë avatarët e tij kryesorë, përkatësisht Matsya ; Kurma ; Varaha ; Narasimha ; Vamana ; Parashurama ; Rama ; Krishna ; Buda dhe Kalki

   Avatar ( Sanskritisht: अवतार , avatāra ;shqiptimi [ɐʋɐt̪aːɾɐ] ) është një koncept brenda hinduizmit që në sanskritisht do të thotë fjalë për fjalë "pararendje/prejardhje". Ai nënkupton pamjen materiale ose mishërimin e një hyjnie ose shpirti të fuqishëm në Tokë. [1] Folja relative për "zbret, për t'u dukur" përdoret ndonjëherë për t'iu referuar çdo guruje ose qenie njerëzore të nderuar. [2] [3]

Fjala avatar nuk shfaqet në literaturën Vedike; [4] megjithatë, ajo shfaqet në forma të zhvilluara në letërsinë pas-Vedike, dhe si emër veçanërisht në letërsinë Puranike pas shekullit të 6-të të erës sonë. [5] Përkundër kësaj, koncepti i një avatari është i pajtueshëm me përmbajtjen e literaturës Vedike si Upanishadet pasi është imazh simbolik i konceptit Saguna Brahman në filozofinë e hinduizmit. Rigveda e përshkruan Indrën si të pajisur me një fuqi misterioze për të marrë çdo formë sipas dëshirës. [6] [7] Bhagavad Gita shpjegon doktrinën e Avatarës, por me terma të ndryshëm nga avatar . [5] [3]

Teologjikisht, termi lidhet më shpesh me perëndinë hindu Vishnu, megjithëse ideja është zbatuar për hyjnitë e tjera. [8] Listat e ndryshme të avatarëve të Vishnu shfaqen në shkrimet e shenjta hindu, duke përfshirë dhjetë DashavatarëtGaruda Purana dhe njëzet e dy avatarët në Bhagavata Purana, megjithëse ky i fundit shton se mishërimet e Vishnus janë të panumërta. [9] Avatarët e Vishnus janë të rëndësishëm në teologjinë e Vaishnavizmit . Në traditën e hinduizmit të Shaktizmit të bazuar në perëndeshë, zakonisht gjenden avatarët e Devit në pamje të ndryshme si Tripura Sundari, Durga, Chandi, Chamunda, Mahakali dhe Kali . [3] [10] [11] Ndërsa avatarët e hyjnive të tjera si Ganesha dhe Shiva përmenden gjithashtu në tekstet mesjetare hindu, përmëndja është e pakët dhe me raste. Doktrina e mishërimit është një nga ndryshimet e rëndësishme midis vaishnavizmit dhe traditave shaiviste të hinduizmit. [12] [13]

Konceptet e mishërimit që në disa aspekte janë të ngjashme me avatarin gjenden gjithashtu në Budizëm, [3] Krishterim, [4] dhe fe të tjera. [3]

Etimologjia dhe kuptimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Emri sanskrit ( avatāra ) rrjedh nga parashtesa sanskrite ava- (poshtë) dhe rrënja tṛ (për të kaluar). [3] Këto rrënjë gjurmohen, thotë Monier-Williams, tek -taritum, -tarati, -rītum . [2]

Avatar do të thotë "zbritje, për t'u dukur" [2] dhe i referohet trupëzimit të thelbit të një qenieje mbinjerëzore ose të një hyjnie në një formë tjetër. [3] Fjala nënkupton edhe "të kapërcesh, të heqësh, të rrëzosh, të kalosh diçka". [2] Në traditat hindu, "kalimi ose zbritja" është simbolikë, thotë Daniel Bassuk, e prejardhjes hyjnore nga "përjetësia në sferën e përkohshme, nga e pakushtëzuara në të kushtëzuara, nga pafundësia në fundësi". [4] Një avatar, thotë Justin Edwards Abbott, është një saguna (me formë, atribute) mishërim i nirguna Brahmanit ose Atman (shpirt). [14] Avatar, sipas Bhaktisiddhanta Sarasvatit në të vërtetë do të thotë 'Zbritja hyjnore' në komentet e tij të Shrimad Bhagavatam.

Avatari kundrejt mishërimit[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Trupëzimit të manifestuar nganjëherë i referohet si një mishërim. Përkthimi i avatarit si "mishërim" është vënë në pikëpyetje nga teologët e krishterë, të cilët thonë se një mishërim është në mish dhe i papërsosur, ndërsa avatari është mitik dhe i përsosur. Koncepti teologjik i Krishtit si mishërim, siç gjendet në kristologji, paraqet konceptin e krishterë të mishërimit. Termi avatar në hinduizëm i referohet aktit të perëndive të ndryshme që marrin formë për të kryer një detyrë të veçantë, e cila në shumicën e rasteve është kthimi i dharmës. Koncepti i avatarit është i pranuar gjerësisht në të gjithë Indinë. Sheth nuk pajtohet dhe deklaron se ky pretendim është një kuptim i gabuar i konceptit hindu të avatarit. Avatarët janë mishërime të përsosmërisë shpirtërore, të nxitur nga qëllime fisnike, në traditat hindu si vaishnavizmi. Koncepti i avatarit në hinduizëm nuk është i papajtueshëm me ngjizjen natyrore përmes një akti seksual, i cili është përsëri i ndryshëm nga koncepti i krishterë i Lindjes së Virgjër.

Avatarët e Vishnus[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Koncepti i avatarit në hinduizëm lidhet më shpesh me Vishnu-në, aspektin ruajtës ose mbështetës të Zotit brenda Trinisë Hindu ose Trimurtit të Brahma, Vishnu dhe Shiva. Avatarët e Vishnu zbresin për të fuqizuar të mirën dhe për të luftuar të keqen, duke rivendosur kështu Dharmën . Hindutë tradicionalë e shohin veten jo si "Hindu", por si Vaishnava (Adhuruesit e Vishnus), Shaiva (Adhuruesit e Shivës) ose Shakta (Adhuruesit e Shaktit). Secila prej hyjnive ka ikonografinë dhe mitologjinë e vet, por e përbashkët për të gjitha është fakti se realiteti hyjnor ka një formë të qartë, një formë që adhuruesi mund ta shohë. [15] Një pasazh i cituar shpesh nga Bhagavad Gita përshkruan rolin tipik të një avatari të Vishnus: [8] [16]

Avatarët e Vishnus shfaqen në mitologjinë hindu sa herë që kozmosi është në krizë, zakonisht sepse e keqja është bërë më e fortë dhe e ka nxjerrë kozmosin jashtë baraspeshës. [17] Avatari pastaj shfaqet në një formë materiale, për të shkatërruar të keqen dhe burimet e saj, dhe për të rivendosur baraspeshën kozmike midis forcave gjithmonë të pranishme të së mirës dhe së keqes. [17]

Avatarët më të njohur dhe më të famshëm të Vishnus, brenda traditave të vaishnavizmit të hinduizmit, janë Krishna, Rama, Narayana dhe Vasudeva . Këta emra kanë literaturë të gjerë të lidhur me ta, secili ka karakteristikat, legjendat dhe artet e veta. [16] Mahabharata, për shembull, përfshin Krishna, ndërsa Ramayana përfshin Ramën. [18]

Dashavatara[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Bhagavata Purana i përshkruan avatarët e Vishnu si të panumërt, megjithëse dhjetë nga mishërimet e tij, Dashavatara, festohen në to si paraqitjet e tij kryesore. [9] [16]

Avatarët e Vishnu
Emri Përshkrim
Matsya Avatari peshk. Ai shpëton Manun dhe shtatë të urtët nga përmbytja kozmike, dhe në disa tradita, shpëton Vedat nga një asura e quajtur Hajagriva. [19]
Kurma Avatari breshkë. Ai mban malin e quajtur Mandara ndërsa devat dhe asurat ndezin oqeanin e qumështit për të prodhuar nektarin e pavdekësisë. [20]
Varaha Avatari derr. Ai shpëton Bhumin, perëndeshën e tokës, kur asura Hiranjaksha e rrëmben atë, duke rivendosur vendin e saj të ligjshëm në univers. [21]
Narasimha Avatari luan. Ai shpëton besimtarin e tij Prahlada dhe çliron të tre botët nga tirania e një asura të quajtur Hiranyakashipu. [22]
Vamana Avatari xhuxh. Ai e mposht mbretin asura Mahabali në botën e poshtme pasi bëri tre hapa mbi universin, duke rivendosur sundimin e Indrës. [23]
Parashurama Avatari i urtë-luftëtar. Ai shkatërron mbretërit shtypës të klasës ushtarake dhe krijon një rend të ri shoqëror. [24]
Rama Avatari princ. Ai shpëton gruan e tij Sita kur ajo rrëmbehet nga mbreti rakshasa Ravana, duke rivendosur sundimin e drejtë në botë. [25]
Balarama (i debatuar) Vëllai i madh i Krishnës dhe perëndia e bujqësisë. Ai përshkruhet ndryshe si një avatar i Sheshës, mali i gjarprit i Vishnus dhe një avatar i Vishnus. [26]
Krishna Avatari i tetë i Vishnus që mishërohet për të rivendosur drejtësinë në botë. Ai vret Kamsën, tiranin e Mathurës dhe xhaxhain e tij dhe merr pjesë në Luftën e Kurukshetrës si karrocier i Arxhunës. [27]
Buda (i debatuar) Buda historik, i cili mishërohet për të mashtruar asurat nga rruga e Vedave, duke siguruar fitoren e devave. Në disa tradita, ai përmendet si një avatar i Vishnus. [28]
Kalki Avatari i dhjetë i profetizuar i Vishnus. Ai mishërohet për t'i dhënë fund epokës së tanishme të korrupsionit të quajtur Kali Yuga, duke rivendosur katër klasat dhe ligjin në botë. [29]

Avatarët e Shivës[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Sharabha (djathtas) me Narasimha (pikturë e shekullit të 18-të, Shkolla Pahari / Kangra )

Megjithëse shkrimet e shenjta Puranike përmbajnë referenca të rastësishme për avatarët e Shivës, doktrina e avatarit nuk është as e pranuar botërisht dhe as e miratuar zakonisht në Shaivizëm . [30] Pikëpamjet mbi doktrinën e mishërimit kanë qenë një nga ndryshimet e rëndësishme doktrinore midis Vaishnavizmit dhe Shaivizmit, përveç dallimeve të tyre mbi rolin e jetës në shtëpi kundrejt jetës monastike për çlirimin shpirtëror. [12] [13] [31] Shaivizmi është një teologji transhendentale, ku njeriu, me ndihmën e Gurusë së tij, është shpëtimtari i vetvetes. [31]

Avatarët e Devis[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 

An 18th century painting of the goddess Durga fighting Mahishasura
A ca. 1910 chromolithograph of Kali trampling Shiva by Raja Ravi Varma
An early 20th century chromolithograph of Sita in exile by Raja Ravi Varma
The Hindu deity Parvati, 1050-1100 AD India
Avatarët e Devit. Orare nga lart majtas: Durga, Kali, Parvati and Sita.

Avatarët vërehen edhe në Shaktizëm, sekti kushtuar adhurimit të perëndeshës ( Devi ), por ata nuk kanë pranim universal në sekt. Devi Bhagavata Purana përshkruan prejardhjen e avatarëve Devi për të ndëshkuar të ligjtë dhe për të mbrojtur të drejtët, ashtu siç bën Bhagavata Purana me avatarët e Vishnu. [32]

 1. ^ Geoffrey Parrinder (1997). Avatar and Incarnation: The Divine in Human Form in the World's Religions. Oneworld. fq. 19–20. ISBN 978-1-85168-130-3. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 2. ^ a b c d Monier Monier-Williams (1923). A Sanskrit-English Dictionary. Oxford University Press. fq. 90. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 3. ^ a b c d e f g Sheth 2002.
 4. ^ a b c Daniel E Bassuk (1987). Incarnation in Hinduism and Christianity: The Myth of the God-Man. Palgrave Macmillan. fq. 2–4. ISBN 978-1-349-08642-9. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 5. ^ a b Hacker 1978.
 6. ^ Rig Veda 3.53.8 (Maghavan); 6.47.18 (Indra)
 7. ^ Swami Harshananda, A Concise Encyclopaedia of Hinduism, Ramakrishna Math, Bangalore (2008) Vol.1, page 221
 8. ^ a b Kinsley, David (2005). Lindsay Jones (red.). Gale's Encyclopedia of Religion. Vëll. 2 (bot. Second). Thomson Gale. fq. 707–708. ISBN 978-0-02-865735-6. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 9. ^ a b Bryant, Edwin Francis (2007). Krishna: A Sourcebook. Oxford University Press US. fq. 18. ISBN 978-0-19-514891-6. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 10. ^ Hawley, John Stratton; Vasudha Narayanan (2006). The life of Hinduism. University of California Press. fq. 174. ISBN 978-0-520-24914-1. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 11. ^ David R. Kinsley (1998). Tantric Visions of the Divine Feminine: The Ten Mahāvidyās. Motilal Banarsidass. fq. 115–119. ISBN 978-81-208-1522-3. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 12. ^ a b Lai Ah Eng (2008). Religious Diversity in Singapore. Institute of Southeast Asian Studies, Singapore. fq. 221. ISBN 978-981-230-754-5. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!) Gabim referencash: Invalid <ref> tag; name "laiengavatar" defined multiple times with different content
 13. ^ a b Constance Jones; James D. Ryan (2006). Encyclopedia of Hinduism. Infobase. fq. 474. ISBN 978-0-8160-7564-5. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!) Gabim referencash: Invalid <ref> tag; name "ryanjonesavatar" defined multiple times with different content
 14. ^ Justin Edwards Abbott (1980). Life of Tukaram: Translation from Mahipati's Bhaktalilamrita. Motilal Banarsidass. fq. 335–336. ISBN 978-81-208-0170-7. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 15. ^ Woodhead, Linda; Partridge, Christopher; Kawanami, Hiroko (2016). Religions in the Modern World: Traditions and Transformations (bot. 3rd). Routeledge. fq. 44. ISBN 978-0-415-85881-6. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 16. ^ a b c Matchett 2001.
 17. ^ a b Lochtefeld 2002.
 18. ^ King, Anna S. (2005). The intimate other: love divine in Indic religions. Orient Blackswan. fq. 32–33. ISBN 978-81-250-2801-7. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 19. ^ Williams, George M. (2008-03-27). Handbook of Hindu Mythology (në anglisht). OUP USA. fq. 212–213. ISBN 978-0-19-533261-2.
 20. ^ Dalal, Roshen (2014-04-18). Hinduism: An Alphabetical Guide (në anglisht). Penguin UK. fq. 709. ISBN 978-81-8475-277-9.
 21. ^ Varadpande, Manohar Laxman (2009). Mythology of Vishnu and His Incarnations (në anglisht). Gyan Publishing House. fq. 62. ISBN 978-81-212-1016-4.
 22. ^ Dalal, Roshen (2014-04-18). The Religions of India: A Concise Guide to Nine Major Faiths (në anglisht). Penguin UK. fq. 859. ISBN 978-81-8475-396-7.
 23. ^ Dalal, Roshen (2014-04-18). Hinduism: An Alphabetical Guide (në anglisht). Penguin UK. fq. 1312. ISBN 978-81-8475-277-9.
 24. ^ Jones, Constance; Ryan, James D. (2006). Encyclopedia of Hinduism (në anglisht). Infobase Publishing. fq. 324. ISBN 978-0-8160-7564-5.
 25. ^ Jones, Constance; Ryan, James D. (2006). Encyclopedia of Hinduism (në anglisht). Infobase Publishing. fq. 353–354. ISBN 978-0-8160-7564-5.
 26. ^ Jones, Constance; Ryan, James D. (2006). Encyclopedia of Hinduism (në anglisht). Infobase Publishing. fq. 65–66. ISBN 978-0-8160-7564-5.
 27. ^ Jones, Constance; Ryan, James D. (2006). Encyclopedia of Hinduism (në anglisht). Infobase Publishing. fq. 238. ISBN 978-0-8160-7564-5.
 28. ^ Eliade, Mircea; Adams, Charles J. (1987). The Encyclopedia of Religion (në anglisht). Macmillan. fq. 15. ISBN 978-0-02-909480-8.
 29. ^ Mani, Vettam (2015-01-01). Puranic Encyclopedia: A Comprehensive Work with Special Reference to the Epic and Puranic Literature (në anglisht). Motilal Banarsidass. fq. 376. ISBN 978-81-208-0597-2.
 30. ^ Parrinder, Edward Geoffrey (1982). Avatar and incarnation. Oxford: Oxford University Press. fq. 87–88. ISBN 978-0-19-520361-5. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 31. ^ a b Mariasusai Dhavamony (2002). Hindu-Christian Dialogue: Theological Soundings and Perspectives. Rodopi. fq. 63. ISBN 978-90-420-1510-4. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 32. ^ Brown, Cheever Mackenzie (1990). The triumph of the goddess: the canonical models and theological visions of the Devī-Bhāgavata Purāṇa. SUNY Press. fq. 32. ISBN 978-0-7914-0363-1. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)