Jump to content

Guru

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Guru ( sanskritisht: गुरु  ; IAST : guru; Pali : garu ) është një term sanskrit për një " mentor, udhëzues, ekspert ose mjeshtër" të njohurive ose fushave të caktuara. [1]fetë indike, një guru është më shumë se një mësues: tradicionalisht, guruja është një figurë e nderueshme për dishepullin (ose shisya në sanskritisht, fjalë për fjalë kërkues [i dijes ose së vërtetës ]) ose studentin, me gurunë që shërben si një " këshilltar, që ndihmon në formimin e vlerave, ndan njohuritë e përvojës po aq sa njohuritë e mirëfillta, një shembull në jetë, një burim frymëzimi dhe që ndihmon në evolucionin shpirtëror të një studenti”. [2] Cilado qoftë gjuha në të cilën është shkruar, Judith Simmer-Brown shpjegon se një tekst shpirtëror tantrik kodifikohet shpesh në një gjuhë të errët muzgu, kështu që nuk mund të kuptohet nga askush pa shpjegimin verbal të një mësuesi të kualifikuar, në këtë rast guruja. [3] Një guru është gjithashtu udhërrëfyesi shpirtëror i dikujt, i cili e ndihmon dikë të zbulojë të njëjtat potenciale që mësuesi tashmë ka realizuar. [4]

Referencat më të vjetra për konceptin e gurusë gjenden në tekstet më të hershme vedikehinduizmit . [2] Guru dhe gurukula - një shkollë e drejtuar nga guruja, ishin një traditë e vendosur në Indi në mijëvjeçarin e 1 pes, dhe këto ndihmuan në hartimin dhe transmetimin e Vedave të ndryshme, Upanishadeve, teksteve të shkollave të ndryshme të filozofisë hindu dhe Shastrave post-Vedike. duke filluar nga njohuritë shpirtërore e deri tek artet e ndryshme. [2] Rreth mesit të mijëvjeçarit të parë të erës sonë, dëshmitë arkeologjike dhe epigrafike sugjerojnë se shumë institucione më të mëdha të guruve kanë ekzistuar në Indi, disa pranë tempujve hindu, ku tradita guru-shishya ndihmoi në ruajtjen, krijimin dhe transmetimin e fushave të ndryshme të dijes. [5] Këta guru udhëhoqën një varg të gjerë studimesh duke përfshirë shkrimet e shenjta hindu, tekstet budiste, gramatikën, filozofinë, artet marciale, muzikën dhe pikturën . [5]

Tradita e gurusë gjendet gjithashtu në xhainizëm, duke iu referuar një preceptori shpirtëror, një rol që zakonisht shërbehet nga një asket xhain. Në Sikizëm, tradita guru ka luajtur një rol kyç që nga themelimi i saj në shekullin e 15-të, themeluesi i saj përmendet si Guru Nanak dhe shkrimi i saj i shenjtë si Guru Granth Sahib . Koncepti guru ka lulëzuar në Budizmin Vajrayana, ku guruja tantrike konsiderohet një figurë për t'u adhuruar dhe udhëzimet e të cilit nuk duhet të shkelen kurrë.

  1. ^ Pertz, Stefan (2013). The Guru in Me - Critical Perspectives on Management. GRIN Verlag. fq. 2–3. ISBN 978-3638749251. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  2. ^ a b c Joel Mlecko (1982), The Guru in Hindu Tradition Numen, Volume 29, Fasc. 1, pages 33-61
  3. ^ Simmer-Brown, Judith (2002). Dakini's Warm Breath: The Feminine Principle in Tibetan Buddhism. Boston, Massachusetts: Shambhala Publications. fq. 169. ISBN 978-1-57062-920-4. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  4. ^ "Guru". Encyclopædia Britannica. 2013. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  5. ^ a b Gabim referencash: Etiketë <ref> e pavlefshme; asnjë tekst nuk u dha për refs e quajtura scharfetempleschools2