Jump to content

Gautama Buddha

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Një statujë e Budës nga Sarnath, Uttar Pradesh, Indi, shek. IV

Gautama Buddha (rr. 563 pes / 480 pesrr. 483 pes / 400 pes), gjithashtu i njohur si Siddhārtha Gautama [sid̪ːʱɑːrt̪ʰə gəut̪əmə], Shakyamuni Buddha [ɕɑːkjəmun̪i bud̪ːʱə],[1] ose thjeshtë Buda, pas titullit Buddha, ishte një asket (śramaṇa) dhe i urtë/dijetar,[1] mbi mësimet e të cilit u themelua budizmi.[2] Ai besohet të ketë dhënë mësim dhe jetuar kryesisht në pjesën lindore të Indisë së lashtë diku midis shekujve të gjashtë dhe të katërt pes.[3][note 1]

Gautama ligjëronte një "Rrugë të Mesme" ndërmjet kënaqësisë sensuale dhe asketizmit të ashpër që gjendet në lëvizjen e śramaṇa [9], i zakonshëm në rajonin e tij. Më vonë jepte mësim në rajone të tjera të Indisë lindore, si Magadha dhe Kosala.[3][10]

Gautama është figura kryesore në budizëm. Ai njihet nga budistët si një mësues i shkolluar i cili ka arritur Budizëm të plotë dhe ka ndarë njohuritë e tij për të ndihmuar qeniet e ndjeshme të përfundojnë rilindjen dhe vuajtjen. Llogaritë e jetës së tij, ligjërimet dhe rregullat monastike besohet nga budistët që janë përmbledhur pas vdekjes së tij dhe memorizuar nga ndjekësit e tij. Koleksione të ndryshme të mësimeve që ia atribuan atij u kaluan nga tradita gojore dhe së pari u angazhuan për të shkruar rreth 400 vjet më vonë.

Siddhārtha Gautama historik[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Tempulli Maya devi
Mbretëritë e lashta dhe qytetet e Indisë gjatë kohës së Budës.

Studiuesit hezitojnë të bëjnë kërkesa të pakualifikuara rreth fakteve historike të jetës së Budës. Shumica pranojnë se ai jetonte, mësoi dhe themeloi një urdhër murgesh gjatë epokës Mahajanapada gjatë sundimit të Bimbisara (rr. 558 - 491 pes ose rr. 400 pes),[11][12][13] sundimtari i Perandorisë Magadha dhe vdiq gjatë periudhës së hershme vitet e mbretërimit të Ajatasatru, i cili ishte pasuesi i Bimbisara, duke e bërë kështu një bashkëkohës të ri të Mahavira, Jain tirthankara.[14][15] Përveç Brahmanëve Vedic, jeta e Budës përkonte me lulëzimin e shkollave me ndikim të shkollave Śramaṇa të mendimit si Ājīvika, Cārvāka, Jainizëm, dhe Ajñana.[16] Brahmajala Sutta regjistron gjashtëdhjetë e dy shkolla të tilla të mendimit. Ishte gjithashtu koha e mendimtarëve me ndikim si Mahavira (referuar si 'Nigantha Nataputta' në Pali Canon),[17] Pūraṇa Kassapa, Makkhali Gosāla, Ajita Kesakambalī, Pakudha Kaccāyana, dhe Sañjaya Belaṭṭhaputta, siç është shënuar në Samaññaphala Sutta, për pikëpamjet e të cilëve Buda me siguri duhet të ketë pasur njohuri.[18][19][note 2] Në të vërtetë, Sariputta dhe Moggallāna, dy nga dishepujt më të mëdhenj të Budës, dikur ishin dishepujt më të shquar të Sañjaya Belaṭṭhaputta, skeptikut;[21] dhe kanuni Pali shpesh përshkruan Budën duke u angazhuar në debat me pasuesit e shkollave kundërshtare të mendimit. Ekzistojnë gjithashtu fakte filologjike që sugjerojnë se dy mjeshtërit, Alara Kalama dhe Uddaka Ramaputta, ishin me të vërtetë figura historike dhe me sa duket i mësonin Budës dy forma të ndryshme të teknikave meditative.[22] Kështu, Buda ishte vetëm një nga filozofët e shumtë śramaṇa të asaj kohe.[23] Në një epokë ku shenjtëria e personit gjykohej nga shkalla e asketizmit[24], Buda ishte një reformist brenda lëvizjes së śramaṇa, dhe jo një reaksionar kundër Brahminizmit Vedik.[25] Ndërsa rendi i përgjithshëm i "lindjes, pjekurisë, heqjes dorë, kërkimit, zgjimit dhe çlirimit, mësimdhënies, vdekjes" është pranuar gjerësisht,[26]ekziston më pak konsensus në vërtetësinë e shumë hollësive që përmbahen në biografitë tradicionale.[27][28]

Biografitë tradicionale[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Biografia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Mësimdhënia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shënime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^
  • 411–400: Dundas 2002, p. 24: "...as is now almost universally accepted by informed Indological scholarship, a re-examination of early Buddhist historical material, [...], necessitates a redating of the Buddha's death to between 411 and 400 BCE..."
  • 405: Richard Gombrich[4][5][6][7]
  • Around 400: See the consensus in the essays by leading scholars in Narain, Awadh Kishore, red. (2003), The Date of the Historical Śākyamuni Buddha, New Delhi: BR Publishing, ISBN 81-7646-353-1 {{citation}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!).
  • According to Pali scholar K. R. Norman, a life span for the Buddha of c. 480 to 400 BCE (and his teaching period roughly from c. 445 to 400 BCE) "fits the archaeological evidence better".[8] See also Notes on the Dates of the Buddha Íåkyamuni.
 2. ^ According to Alexander Berzin, "Buddhism developed as a shramana school that accepted rebirth under the force of karma, while rejecting the existence of the type of soul that other schools asserted. In addition, the Buddha accepted as parts of the path to liberation the use of logic and reasoning, as well as ethical behavior, but not to the degree of Jain asceticism. In this way, Buddhism avoided the extremes of the previous four shramana schools."[20]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ a b Baroni 2002, f. 230.
 2. ^ Boeree, C George. "An Introduction to Buddhism". Shippensburg University. Marrë më 10 shtator 2011. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 3. ^ a b Warder 2000, f. 45.
 4. ^ Gombrich 1992.
 5. ^ Narain 1993, ff. 187–201.
 6. ^ Hartmann 1991.
 7. ^ Gombrich 2000.
 8. ^ Norman 1997, f. 33.
 9. ^ Laumakis 2008, f. 4.
 10. ^ Skilton 2004, f. 41.
 11. ^ Rawlinson, Hugh George. (1950) A Concise History of the Indian People, Oxford University Press. p. 46.
 12. ^ Muller, F. Max. (2001) The Dhammapada And Sutta-nipata, Routledge (UK). p. xlvii. ISBN 0-7007-1548-7.
 13. ^ India: A History. Revised and Updated, by John Keay: "The date [of Buddha's meeting with Bimbisara] (given the Buddhist 'short chronology') must have been around 400 BCE."
 14. ^ Smith 1924, ff. 34, 48.
 15. ^ Schumann 2003, ff. 1–5.
 16. ^ Jayatilleke 1963, chpt. 1-3.
 17. ^ Clasquin-Johnson, Michel. "Will the real Nigantha Nātaputta please stand up? Reflections on the Buddha and his contemporaries". Journal for the Study of Religion. 28 (1): 100–114. ISSN 1011-7601. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 18. ^ Walshe 1995, f. 268.
 19. ^ Collins 2009, ff. 199–200.
 20. ^ Berzin, Alexander (prill 2007). "Indian Society and Thought before and at the Time of Buddha". Study Buddhism. Marrë më 20 qershor 2016. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 21. ^ Nakamura 1980, f. 20.
 22. ^ Wynne 2007, ff. 8–23, ch. 2.
 23. ^ Warder 1998, f. 45.
 24. ^ Roy 1984, f. 1.
 25. ^ Roy 1984, f. 7.
 26. ^ Carrithers 2001.
 27. ^ Buswell 2003, f. 352.
 28. ^ Lopez 1995, f. 16.

Bibliografia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]