Jump to content

Vezuvi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Mali i Vezuvit i parë nga Pompei, qytet kampano-roman i shkatërruar në vitin 79 pasë lindjes së Krishtit

Vezuvi (italisht Vesuvio) është një vullkan në Napoli dhe i vetmi aktiv në pjesën kontinentale të kontinetit të Evropës. Sipas matjeve të fundit gjatësia e tij arrinë 1281 m, ndërsa thellësia e kraterit 30m. Vezuvi ndodhet në teritorin e Italisë, në Zinxhirrin malësor Apenin, pran gjirit të Napolit. Erupcioni më i njohur ndodhi në vitin 79 pasë lindjes së Krishtit, kur u shkatërruan qytetet Pompei, Herkulanium dhe Stabi, ndërsa shpërthimi i fundit i madh në vitin 1944.