Jump to content

Villa rustica

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Modeli i shkallës së një vila romake rustica. Mbetjet e vilave të këtij lloji janë gjetur në afërsi të Valjevës, Serbi .

Villa rustica (shqip: vila fshatare) ishte termi i përdorur nga romakët e lashtë për të treguar një vilë të vendosur në fshat të hapur, shpesh si qendër e një pasurie të madhe bujqësore ( latifundium ). Mbiemri rusticum u përdor për ta dalluar atë nga një vilë urbane ose turistike, ose vila otium e ndërtuar për argëtim dhe luks. Villa rustica do të shërbente kështu si vendbanim i pronarit të tokës dhe familjes së tij (dhe mbajtësve), ashtu edhe si një qendër e menaxhimit të fermës. Shpesh do të përfshinte ndërtesa të veçanta për të akomoduar punëtorët e fermave dhe hambarët për kafshët dhe të korrat. [1] Në arkeologjinë moderne britanike, një villa rustica zakonisht quhet thjesht një " vilë romake ", pasi shumica ishin të tipit rustika.

Dizajni i villa rustica ndryshonte në varësi të arkitektit, por zakonisht ai përbëhej nga tre pjesë; urbana (shtëpia kryesore), qendra bujqësore dhe rusticana (zona e fermës).

Lista e villae rusticae[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ John Percival: The Roman Villa. A Historical Introduction. Batsford, London, 1988 (Paperback)