Jump to content

Vinçi (makinë)

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Diagrami i një vinçi zvarritës modern me shtytëse. Bumi me rrjetë është i pajisur me një fije.

Një vinç është një lloj makine, përgjithësisht e pajisur me një litar ngritës, litarë teli ose zinxhirë dhe duaj, që mund të përdoren si për të ngritur dhe ulur materialet dhe për t'i lëvizur ato horizontalisht. Përdoret kryesisht për ngritjen e objekteve të rënda dhe transportimin e tyre në vende të tjera. Pajisja përdor një ose më shumë makina të thjeshta për të krijuar avantazhe mekanike dhe për të lëvizur kështu ngarkesat përtej aftësive normale të një njeriu. Vinçat zakonisht përdoren në transport për ngarkimin dhe shkarkimin e mallrave, në ndërtim për lëvizjen e materialeve dhe në prodhim për montimin e pajisjeve të rënda.

Makina e parë e njohur e vinçit ishte shaduf, një pajisje ngritëse e ujit që u shpik në Mesopotaminë e lashtë (Iraku modern) dhe më pas u shfaq në teknologjinë e lashtë egjiptiane. Vinçat e ndërtimit u shfaqën më vonë në Greqinë e lashtë, ku fuqizoheshin nga njerëzit ose kafshët (si gomarët) dhe përdoreshin për ndërtimin e ndërtesave. Vinça më të mëdhenj u zhvilluan më vonë në Perandorinë Romake, duke përdorur përdorimin e rrotave të këmbëve njerëzore, duke lejuar ngritjen e peshave më të rënda. Në Mesjetën e Lartë, vinçat e portit u futën për të ngarkuar dhe shkarkuar anijet dhe për të ndihmuar në ndërtimin e tyre - disa u ndërtuan në kulla guri për forcë dhe stabilitet shtesë. Vinçat më të hershëm u ndërtuan nga druri, por gize, hekuri dhe çeliku morën përsipër me ardhjen e Revolucionit Industrial.

Për shumë shekuj, energjia furnizohej nga sforcimi fizik i njerëzve ose kafshëve, megjithëse ngritësit në mullinj me ujë dhe mullinj me erë mund të drejtoheshin nga fuqia natyrore e shfrytëzuar. Fuqia e parë mekanike u sigurua nga motorët me avull, vinçi më i hershëm me avull u prezantua në shekullin e 18-të ose të 19-të, me shumë prej tyre që mbetën në përdorim deri në fund të shekullit të 20-të.[1] Vinçat moderne zakonisht përdorin motorë me djegie të brendshme ose motorë elektrikë dhe sisteme hidraulike për të siguruar një aftësi ngritjeje shumë më të madhe se sa ishte e mundur më parë, megjithëse vinça manuale përdoren ende aty ku furnizimi me energji do të ishte joekonomik.

Ka shumë lloje të ndryshme vinçash, secili i përshtatur për një përdorim specifik. Madhësitë variojnë nga vinçat më të vegjël të gjilpërave, të përdorura brenda punishteve, deri te vinçat më të lartë të kullës, të përdorura për ndërtimin e ndërtesave të larta. Mini-vinçat përdoren gjithashtu për ndërtimin e ndërtesave të larta, për të lehtësuar ndërtimet duke arritur hapësira të ngushta. Vinçat e mëdhenj lundrues zakonisht përdoren për të ndërtuar platforma nafte dhe për të shpëtuar anijet e fundosura.

Disa makineri ngritëse nuk i përshtaten rreptësisht përkufizimit të mësipërm të një vinçi, por përgjithësisht njihen si vinça, të tilla si vinça staker dhe vinça ngarkues.

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ "How Are Cranes Powered?". Bryn Thomas Cranes. 22 shkurt 2017. Marrë më 2017-11-20. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)