Visi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
vendodhja e ishullit Vis

Visi është ishull në detin Adriatik, në pjesën kroate të Adriatikut.

Pozita gjeografike[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Visi është ishulli më i largët nga grupi i ishujve të mësëm. Nga bregdeti dalmat është larg 45-55 km, mvarësisht nga cila pikë matet largësia e tij nga bregdeti. Ishulli më i afërt i tij është ishulli Hvar i cili është larg tij 18 km. ndërsa më së afërmi bregdetit Italian nga qyteti Visa është larg 147 km. Sipërfaqja e ishullit Vis është 90.3 km2. Gjatësia e vijës bregdetarëe të Visit është rreth 77 km. Ishulli Vis është i lidhur me tragete me Splitin ndërsa gjat verës edhe me Asconën, Pescaren të bregdetit Italian.

Klima[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Klima e ishullit Vis i takon ttipit adriatik të klimës mesdhetare, me verëra të thata dhe të nxehta me dimra të butë dhe të lagësht. Temperatura mesatare vjetore është 16 °C. Temperatura mesatare gjat verës është 2-3 °C më e ulët se në bregdet, ndërsa gjat dimrit më e lartë. Të rreshurat mesatare janë 800 mm, diqka më oak se në ishujt fqinj, ndërsa përshkak të bdërtimit gjeologjik ky ishull ka burime më të shumta të ujit të pijshëm në krahasim me ishujt tjerë fqinjë.

ekonomia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]