Vitezi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Vitezi është qytezë dhe komunë në qendër të Bosnjes dhe Hercegovinës si dhe administrativisht është pjesë e Kantonit Bosnja QendroreFederata e Bosnjës dhe Hercegovinës.

Emri[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Fjala "vitez" fjalë për fjalë, do të thotë kalorës në Gjuhët Sllave të Jugut, boshnjakisht; kroate; sllovene; serbe dhe maqedonase, ajo përdoret edhe në hungarisht. 

Histori[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Vendbanimet e para i përkisnin "Kulturës së Butmirit". Një nga artefaktet më të famshme të gjetura nga ajo periudhë, në Veliki Moshunj, është një "Shpatë e Madhe Bronzi", artizanat unik. Gjatë kohës romake, u ndërtuan edhe vendbanimet e para urbane. Përmes luginës së lumit Lashva kanë kaluar rrugë komunikimi të përdorura nga karvanet, ushtritë, misionarët, etj.

Demografia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

1971[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Kroatët - 10,196 (49.42%)
 • Boshnjakët - 8.527 (41,33%)
 • Serbët - 1,502 (7,28 numri%)
 • Jugosllavët - 178 (0.86%)
 • Të tjerët - 225 (1.11%)

1991[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në vitin 1991, popullata e komunës Vitez ishte 27,859, nga të cilët ishin 45.49% Kroatë (12,675), 41.32% Boshnjakë (11,514), 5.38% Serbë (1,501), 4.94% Jugosllavë (1,377), 2.87% të tjerët dhe të panjohur (792). Popullsia e qytetit ishte 7,200:

 • Boshnjakët - 2,647 (36.76%)
 • Kroatët - 2,607 (36.20%)
 • Jugosllavët - 937 (13.01%)
 • Serbët - 741 (10.29%)
 • të tjerët dhe të panjohur - 268 (3.72%)

Personalitete[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Davor Badrov, këngëtar
 • Sasha Skenderija, poet
 • Zlatan Bajramović, futbollist
 • Vejsil Varupa, futbollist
 • Galib Mujcic, futbollist
 • Ante Rajkovic, futbollist
 • Senad Galijasevic, muzikant

Burimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Official results from the book: Ethnic composition of Bosnia-Herzegovina population, by municipalities and settlements, 1991. census, Zavod za statistiku Bosne i Hercegovine - Bilten no.234, Sarajevo 1991.

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Coordinates: 44°9.51′N 17°47.31′E / 44.15850°N 17.78850°E / 44.15850; 17.78850