Viti Pa Verë

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

 

temperaturat e vitit 1816 nëpër Evropë

Viti 1816, i njohur si "Viti pa Verë", u dallua për mosmarrëveshjet e rënda klimatike që shkaktuan rënie të temperaturave mesatare botërore me 0.4–0.7 °C. Verat në Evropë u shënuan si më të ftohta ndër vite midis 1766 dhe 2000, çka solli pasojat e dështimeve të korrave dhe mungesave të konsiderueshme ushqimore në gjithë hemisferën veriore.

Provat sugjerojnë se anomalia ishte kryesisht një ngjarje dimërore vullkanike, shkaktuar nga shpërthimi i madh i malit Tambora në prill të vitit 1815Inditë Lindore Holandeze (Indonezia e sotme). Ky shpërthim, i cili ishte më i madhi në të paktën 1300 vjet (pas shpërthimit të hipotezuar që shkaktoi dimrin vullkanik të vitit 536), mund të ketë përkeqësuar efektin klimatik nga shpërthimi i Mayon në vitin 1814 në Filipine.