Jump to content

Vizitë shtetërore

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Presidenti amerikan Xhorxh W. Bush gjatë një vizite zyrtare në Shqipëri më 2007

Vizitë shtetërore është një vizitë zyrtare e një kryetari të shtetit në një vend të huaj, me ftesë të kreut të shtetit të atij vendi të huaj, me këtë të fundit duke vepruar edhe si nikoqir zyrtar për kohëzgjatjen e vizitës shtetërore. Duke folur për nikoqirin, në përgjithësi quhet një pritje shtetërore. Vizitat shtetërore konsiderohen të jenë shprehja më e lartë e marrëdhënieve miqësore bilaterale midis dy shteteve sovrane, dhe karakterizohen në përgjithësi nga një theks në ceremonitë publike zyrtare.

Vizitat më pak zyrtare sesa një vizitë shtetërore në një vend tjetër me theks më të vogël në ngjarje ceremoniale, qoftë nga një kryetar shteti ose nga një kreu i qeverisë, mund të klasifikohen (në rend zbritje të madhësisë) si ose një vizitë zyrtare, një vizitë zyrtare pune, një vizitë pune, një mysafir i një vizite qeveritare, ose një vizitë private.[1][2]

Në demokracitë parlamentare, ndërsa krerët e shteteve në sisteme të tilla qeverisjeje mund të lëshojnë zyrtarisht dhe të pranojnë ftesa, ata e bëjnë këtë me këshillën e krerëve të qeverive të tyre, të cilët zakonisht vendosin se kur do të lëshohet apo pranohet ftesa paraprakisht.

Mbretëresha Elizabeth II është "kreu i shtetit më të udhëtuar në botë", që ka bërë 261 vizita zyrtare jashtë shtetit dhe 96 vizita shtetërore në 116 vende. Megjithëse ajo është sovrane e secilit prej vendeve të Komonuelthit, në praktikë, ajo zakonisht kryen vizita të plota shtetërore si Mbretëresha e Mbretërisë së Bashkuar, ndërsa guvernatori i përgjithshëm përkatës ndërmerr vizita shtetërore për vendin e tij ose të saj në emër të sovranit. Sidoqoftë, Mbretëresha herë pas here ka bërë disa vizita shtetërore dhe zyrtare që përfaqësojnë njërën prej vendeve të Komonuelthit.

Kreu i shtetit vizitues zakonisht shoqërohet nga një ministër i lartë i qeverisë, zakonisht nga një ministër i jashtëm. Pas protokollit diplomatik, delegacionet e bëra nga organizatat tregtare shoqërojnë gjithashtu kreun vizitues të shtetit, ofrojnë një mundësi për të rrjetëzuar dhe zhvilluar lidhje ekonomike, kulturore dhe sociale me drejtuesit e industrisë në vendin që vizitohet. Në fund të një vizite shtetërore, kreu i huaj i shtetit tradicionalisht lëshon një ftesë zyrtare për kreun e shtetit të kombit që po vizitohet, i cili në një kohë tjetër në të ardhmen, do të bënte një vizitë reciproke shtetërore.

Ndërsa kostot e një vizite shtetërore zakonisht përballohen nga fondet e shtetit të vendit pritës, shumica e kombeve presin më pak se dhjetë vizita shtetërore në vit, me disa si dy. Shumica e krerëve të huaj të shteteve do të qëndrojnë në rezidencën zyrtare të kreut të shtetit i cili po pret vizitën shtetërore, në një shtëpi mysafirësh të rezervuar për vizitorë të huaj, ose në ambasadën e kombit të tyre të vendosur në vendin e huaj që po vizitohet.

  1. ^ "State and Guest of Government visits - April to October 2016 - Publications - GOV.UK". {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  2. ^ Moffett, Julie (9 gusht 1997). "World: How The U.S. Ranks the Visits of Foreign Heads of State". Radio Evropa e Lirë. Marrë më 3 qershor 2019. {{cite news}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)