Volejbolli

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
(Përcjellë nga Volejboll)
Shko te: navigacion, kërko
Volleyball game.jpg

Sport që luhet me top në të cilën dy ekipe të kundërta garojnë në terenin ku është tërhequr rrjeta në mes.Qëlimi është hedhja e topit në anen e kundërt të rrjetës gjegjsisht në fushen e kundërshtarit në at mënyrë që kundershtari të mos arrij ta mbaj topin në ajr dhe se mos ta kthej në fushen e kundershtarit para se të bjerë në tokë.Loja luhet me seta në tri ose pes seta, do të thot me dy seta të fituar. Setat fitohen kur arrihen 25 poena por dallimi të jetë për dy poena. Seti fundit gjegjsisht i pesti luhet deri në pesëmbëdhjetë poena. Zakonisht ky lloj sporti luhet në ambiente të mbyllura.Referojnë dy dhe katër gjygjtarë...

dimenzionet e fushës së volejbollit

Loja e volejbollit luhet ne fushen e kufizuar 9 X18 m ose(162 metra katror).Fushen e volejbollit e perbejn: vija e mesme dhe vijat fundore dhe ato anesore.Vija e mesme e ndan fushen ne dy pjes te barabarta me nga 81 metra katror. Mbi vijen e mesme qendorn rrjeta me lartesi prej 243 cm,per senior(meshkuj) dhe 224 cm per senior (femra).Rrjeta esht e gjat 9.5 m, e gjer 1m. Katrorët e rrjetes jan 10X10 cm. Në pjesën e siperme të rrjetes esht nje rryp-pëlhur i qepur me trashësi prej 5 cm si mbeshtjelles i telit.Teli i thurur dhe njëkohesisht sherben per forcimin dhe stabilizimin e lartesis se rrjetes me shtylla. Teli esht i thurrur dhe njekohesisht sherben per forcimin dhe stabilizimin e lartesis se rrjetes me shtyllat.

Vijat e Fushes jan te gjera rreth 5 cm. Vijat e gjata jan vija anesore e ato me te shkurtrat jan vijat fundore. Vija e mesme,e cila e ndan fushën ne dy pjesë te barabarta, esht e gjat si ato fundoret.Tri metra larg vijes se mesme, ne anen e majtë dhe te djathtë fushes ,quhen vijat e sulmit.Ne vijat fundore te fushes ne anen e djathtë saj gjendet vija e vizatuar me gjatsi 15cm e gjer 5 cm larg vijes ballore 20 cm.Hapësira te cilën e shënojn këto dy vija esht 3 metra dhe paraqet vendin e sherbimit.

Fusha e volejbollit ndahet ne gjasht zona qe jan te evidencuara dhe me provesin e lojes. Sipas zonave te lojtarët janë te lajmëruar ke gjyqtari perkatesisht procesmbajtesi.Formacioni i ekipit te paraqitur ke gjyqtari mbetet deri ne fund te setit.Sipas zonave te lojtarët kan emra te caktuar.Lojtarët e vijes se par (2 3,4) jan lojtarët e sulmit, dhe ata te së dytës (5, 6 dhe 1) janë lojtarët e mbrojtjes.

aloj mbi rrjetë. Ekipi kundërshtar ka te drejt të lunjë-pasojë deri tri her, e pastaj patjeter ta kthej ne anen tjeter-- ne fushen e kundershtarit.

Loja luhet me tre seta te fituara.Një set duhet te ket më së paku 25 poena. Seti përfundon kur nje ekip më së paku e perfundon atë me dy poena diferencë. Loja luhet me top te butë dhe me peshë prej 260-280 gram, perimetri i të cilit është prej 65-67 cm. Topi i volejbollit ka ngjyrën e bardhë.

Në lojen e volejbollit perdoren këto elemente kryesore :Dëbimet,pasimet,shërbimet,gjuajtjet,blloqet etj..! Qëndrimet e volejbollistit gjatë aplikimit të elementeve teknike jan të llojllojshme.. Secili element me mjeshtrin e volejbollit kërkon qendrimin adekuat, funksional dhe sa më racional, me qellim që sa më shpejt inkruadohet në situata të ndryshme gjatë lojës.

Shih edhe[redakto | redakto tekstin burimor]