Volgograd

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Volgograd (rus. IPA:/vəlɡɐˈɡrat/), e quajtur më parë Caricin (1589–1925) dhe Stalingrad (1925–1961), është një qytet i rëndësishëm në Rusi dhe qendra administrative e Oblastit te VolVogradit. Zgjatet për 80 km veri-jug[1] përgjatë bregut perëndimor të lumit Vollga. Popullsia është rreth 1.02 milionë banorë (census 2010). Qyteti mori famë për rezistencën, dëmet dhe humbjet njerëzore pësuar gjatë Betejës së Stalingradit kundër ushtrisë gjermane në Luftën e Dytë Botërore. Në përkujtim, nga viti 2013, për gjashtë ditë emri i qytetit shndërrohet në “Stalingrad”.

  1. ^ Волгограде строится самый длинный мост Европы|geo.1september.ru[lidhje e vdekur][lidhje e vdekur] kontroluar 04/01/2012