Jump to content

Vuksanlekaj

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Vuksanlekaj
Popullsia
 • Gjithsej543

Vuksanlekaj, (malazezisht: Вуксанлекај), është vendbanim në komunëne PodgoricësMal të Zi.

Vuksanlekaj është fshat rrëzë malit Dolecë jo larg nga rraxa e Malit Bratilëne Traboin te Hotit jo larg nga bregu i Liqenit të Shkodrës Ploça. Ky fsht asht dymbëdhjet kilometra ne jug te Komunes se Podgoriceës drejt kufirit Hanit te Hotit, 2-3 kilometra ne jug te kryeqytetit te Malësis së Madhe Tuzit. Emri i këtij fshatit ka prejardhje nga emëri i parit të këti fshati që të gjith jan të fisit Camaj, pra i pari i këti fshati ka qen Vuksan Leka i cili u ule ne rrafsh nga mali, Spija fsht ne mal te Traboinit lart Dubravave ku Vuksani muer me vehte vetëm kater djelt kurse njanin e la ne Spi e ai ishte Lul Vuksani. Ky fshat gjinden në malin e Hotit ne Malësi të Madhe që fuqit e mëdha pa dëshirën e tyre ja anexuan padrejtsidht Malit të Zi. Banorët e keti fshati të gjith janë të një gjaku prej kater vellezerve Nikë, Ujkë, Smail dhe Martin Vuksani, vëllau tjeter Luli mbeti në Spi që edhe sot e kesaj ditegjinden nje pjes e tyre por të gjith thirrena dhe te gjith jan të Vuksan Lekës pra të gjith jan Vuksanlekaj.

Ky vednbanim është i banuar krejtësisht ( 100%) nga popullata shqiptare Camaj malësorë të konfesionit katolik. Të gjith banoret e këti fshati jan ma së largtit në mes vedit deri në pese breza që vijon nga une: Tomë Nika, Nikë Vaseli, Vasel Mirashi, Mirash Asi, Asa Nika, Nikë Vuksani dhe Vuksan Leka, ky fasht merr emri e stergjyshit tone nga Vuksan Leka në VUKSANLEKAJ .

Lidhje të jashtme

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]