Jump to content

Vyasa

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Pikturë e Vjasës

Maharshi Krishna Dvaipayana ( sanskritisht: महर्षि कृष्णद्वैपायन , romanizimi: Maharṣi Kṛṣṇa-dvaipāyana), i njohur më mirë si Vyasa ( sanskritisht: व्यासः, romanizimi: Vyāsaḥ, fpf. 'përpiluesi' ) ose Vedavyasa (वेदव्यासः, Veda-vyāsaḥ, "ai që klasifikoi Vedat "), është një i urtë ose ṛṣi i nderuar i portretizuar në shumicën e traditave hindu. Ai konsiderohet tradicionalisht si autori i epikës Mahābhārata .

Vyasa konsiderohet gjithashtu nga shumë hindu si një mishërim i pjesshëm ( sanskritisht: अंशावतार, romanizimi: aṃśa-avatāra / aṃśāvatāra) të perëndisë Vishnu dhe përpiluesit të mantrave Vedave në katër Veda, si dhe autorit të tetëmbëdhjetë Puranave dhe Brahma Sutrave . Ai është një nga tetë të pavdekshmit Chiranjīvi, duke nënkuptuar se ai është ende gjallë në Kali yuga, epokën aktuale.