Kali Yuga

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Kali Yuga, në hinduizëm, është e katërta dhe më e keqja nga katër yugat (epokat botërore) në një cikël Yuga, e paraprirë nga Dvapara Yuga dhe e ndjekur nga Krita (Satya) Yuga e ciklit tjetër. Besohet se është epoka e tanishme, e cila është plot konflikte dhe mëkate. [1]

Sipas burimeve Puranike, vdekja e Krishnës [a] shënoi fundin e epokës Dvapara Yuga dhe fillimin e asaj Kali Yuga, e cila daton më 17/18 shkurt 3102. pes . [7] [8] Duke zgjatur për 432,000 vjet (1,200 vite hyjnore), Kali Yuga filloi 5,124 vjet më parë dhe ka 426,876 vjet të mbetura tani që flasim 2023 erës sonë . [9] [10] Kali Yuga do të përfundojë në vitin 428,899 të erës sonë. [11] [b]

Afër fundit të Kali Yuga, kur virtytet janë në më të keqen e tyre, ndodh një kataklizëm dhe një rivendosje e dharmës për të sjellë në ciklin tjetër Krita (Satya) Yuga, e profetizuar se do të ndodhte nga Kalki . [12]

Karakteristikat[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Hinduizmi shpesh përfaqëson në mënyrë simbolike moralin ( dharma ) si një dem indian. Në Satya Yuga, faza e parë e zhvillimit, demi ka katër këmbë, të cilat zvogëlohen me një për çdo moshë që pason. Në epokën e Kalit, morali është reduktuar në vetëm një të katërtën e atij të epokës së artë, kështu që demi i Dharmës ka vetëm një këmbë. [13] [14]

 1. ^ Smith, John D. (2009). The Mahābhārata: an abridged translation. Penguin Classics. fq. 200. ISBN 978-0-670-08415-9. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 2. ^ "Skanda I, Ch. 18: Curse of the Brahmana, Sloka 6". Bhagavata Purana. Vëll. Part I. Motilal Banarsidass Publishers Private Limited. 1950. fq. 137. On the very day, and at the very moment the Lord [Krishna] left the earth, on that very day this Kali, the source of irreligiousness, (in this world), entered here. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 3. ^ Wilson, H. H. (1895). "Book V, Ch. 38: Arjuna burns the dead, etc., Sloka 8". The Vishnu Purana. S.P.C.K. Press. fq. 61. The Parijata tree proceeded to heaven, and on the same day that Hari [Krishna] departed from the earth the dark-bodied Kali age descended. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 4. ^ "Ch. 74, Royal Dynasties, Sloka 241". The Brahmanda Purana. Vëll. Part III. Motilal Banarsidass. 1958. fq. 950. Kali Yuga began on the day when Krsna passed on to heaven. Understand how it is calculated. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 5. ^ "Ch. 37, Royal Dynasties, Sloka 422". The Vayu Purana. Vëll. Part II. Motilal Banarsidass. 1988. fq. 824. ISBN 81-208-0455-4. Kali Yuga had started on the very day when Krsna passed away. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 6. ^ "Ch. 103, Episode of Krsna concluded, Sloka 8". Brahma Purana. Vëll. Part II. Motilal Banarsidass. 1955. fq. 515. It was on the day on which Krishna left the Earth and went to heaven that the Kali age, with time for its body set in. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 7. ^ Matchett, Freda; Yano, Michio (2003). "Part II, Ch. 6: The Puranas / Part III, Ch. 18: Calendar, Astrology, and Astronomy". përmbledhur nga Flood, Gavin (red.). The Blackwell Companion to Hinduism. Blackwell Publishing. fq. 390. ISBN 0631215352. The [Kali yuga] epoch arrived at ... was midnight of February 17/18 in 3102 BC according to the midnight (ardharatika) school, and the sunrise of February 18 (Friday) of the same year according to the sunrise (audayika) school. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 8. ^ Burgess 1935.
 9. ^ Godwin, Joscelyn (2011). Atlantis and the Cycles of Time: Prophecies, Traditions, and Occult Revelations. Inner Traditions. fq. 300–301. ISBN 9781594778575. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 10. ^ Gupta, S. V. (2010). "Ch. 1.2.4 Time Measurements". përmbledhur nga Hull, Robert; Osgood, Richard M. Jr.; Parisi, Jurgen; Warlimont, Hans (red.). Units of Measurement: Past, Present and Future. International System of Units. Springer Series in Materials Science: 122. Springer. fq. 6–8. ISBN 9783642007378. Paraphrased: Deva day equals solar year. Deva lifespan (36,000 solar years) equals 100 360-day years, each 12 months. Mahayuga equals 12,000 Deva (divine) years (4,320,000 solar years), and is divided into 10 charnas consisting of four Yugas: Satya Yuga (4 charnas of 1,728,000 solar years), Treta Yuga (3 charnas of 1,296,000 solar years), Dvapara Yuga (2 charnas of 864,000 solar years), and Kali Yuga (1 charna of 432,000 solar years). Manvantara equals 71 Mahayugas (306,720,000 solar years). Kalpa (day of Brahma) equals an Adi Sandhya, 14 Manvantaras, and 14 Sandhya Kalas, where 1st Manvantara preceded by Adi Sandhya and each Manvantara followed by Sandhya Kala, each Sandhya lasting same duration as Satya yuga (1,728,000 solar years), during which the entire earth is submerged in water. Day of Brahma equals 1,000 Mahayugas, the same length for a night of Brahma (Bhagavad-gita 8.17). Brahma lifespan (311.04 trillion solar years) equals 100 360-day years, each 12 months. Parardha is 50 Brahma years and we are in the 2nd half of his life. After 100 years of Brahma, the universe starts with a new Brahma. We are currently in the 28th Kali yuga of the first day of the 51st year of the second Parardha in the reign of the 7th (Vaivasvata) Manu. This is the 51st year of the present Brahma and so about 155 trillion years have elapsed. The current Kali Yuga (Iron Age) began at midnight on 17/18 February 3102 BC in the proleptic Julian calendar. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 11. ^ Godwin 2011.
 12. ^ Merriam-Webster 1999.
 13. ^ "The Mahabharata, Book 3: Vana Parva: Markandeya-Samasya Parva: Section CLXXXIX". Sacred-texts.com. Marrë më 2013-01-20. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 14. ^ Bhāgavata Purāṇa 1.16.20


Gabim referencash: Etiketat <ref> ekzistojnë për një grup të quajtur "lower-alpha", por nuk u gjet etiketa korresponduese <references group="lower-alpha"/>