Westminster

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Westminster Westminster eshte nje zonë e Londrës Qendrore, pjesë e qytetit më të gjerë të Westminster.

Qyteti i Westminster është një qytet dhe një lagje në Londrën e Brendshme, e cila përbën një pjesë thelbësore të Londrës Qendrore. 

Është vendi i Dhomës së Parlamentit të Mbretërisë së Bashkuar dhe pjesa më e madhe e qeverisë britanike. Kufiri jugor i qytetit dhe bashkisë është Thames. Në veri të saj është bashkia e Londrës e Camden. Historikisht, Westminster ishte një pjesë e qarkut ceremonial të Middlesex. Shumë monumente të Londrës janë brenda bashkisë, duke përfshirë Pallatin Buckingham, Pallatin e Westminsterit (Shtëpitë e Parlamentit), Westminster Abbey, Whitehall, 10 Downing Street dhe Trafalgar Square. Bashkia është e ndarë në një numër lokalitetesh duke përfshirë distriktin e lashtë politik të Westminster; zonat tregtare rreth Oxford Street, Regent Street, Piccadilly dhe Bond Street; dhe distrikti argëtues gjatë natës i Sohos. Pjesa më e madhe e bashkisë është rezidenciale, dhe në vitin 2008 u vlerësua të kishte një popullsi prej 236,000. Përveç parqeve të shumta të mëdha dhe hapësirave të hapura, duke përfshirë Hyde Park dhe pjesën më të madhe të Regent's Park, dendësia e popullsisë së rrethit është e lartë.

Bashkia e Londrës Westminster u krijua me themelimin e Londrës së Madhe në vitin 1965. Pas krijimit, ai trashëgoi statusin e qytetit të mbajtur më parë nga Bashkia e atëhershme Metropolitane e Westminsterit nga viti 1900, e cila iu dha për herë të parë Westminsterit në 1540. Organi i qeverisjes vendore është Këshilli i Qytetit të Westminsterit.