Wi-Fi 6

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

IEEE 802.11ax, i tregtuar zyrtarisht nga Wi-Fi Alliance si Wi-Fi 6 (2,4 GHz dhe 5 GHz)[1] dhe Wi-Fi 6E (6 GHz),[2] është një standard IEEE për rrjetet lokale me valë (WLAN) dhe pasardhësin prej 802.11ac. Njihet gjithashtu si Wi-Fi me efikasitet të lartë, për përmirësimet e përgjithshme të klientëve Wi-Fi 6 në mjedise të dendura.[3] Është projektuar për të operuar në brezat e përjashtuar nga licenca midis 1 dhe 7,125 GHz, duke përfshirë brezat 2,4 dhe 5 GHz tashmë në përdorim të përbashkët, si dhe brezin shumë më të gjerë 6 GHz (p.sh. 5,925-7,125 GHz në SHBA, një brez 0 GHz 1,20 GHz). i gjerë).[4]

Qëllimi kryesor i këtij standardi është rritja e xhiros për zonë në skenarë me densitet të lartë, si zyrat e korporatave, qendrat tregtare dhe apartamentet e dendura të banimit. Ndërsa përmirësimi nominal i normës së të dhënave kundrejt 802.11ac është vetëm 37%,: qt  rritja e përgjithshme e xhiros (në një rrjet të tërë) është 300% (pra Efikasitet i lartë).: qt  Kjo gjithashtu përkthehet në 75% vonesë më të ulët.

Katërfishimi i xhiros së përgjithshme mundësohet nga një efikasitet më i lartë spektral. Karakteristika kryesore që mbështet 802.11ax është qasja e shumëfishtë me ndarje ortogonale të frekuencës (OFDMA), e cila është ekuivalente me teknologjinë celulare të aplikuar në Wi-Fi.: qt  Përmirësime të tjera në përdorimin e spektrit janë metoda më të mira të kontrollit të energjisë për të shmangur ndërhyrjet me rrjetet fqinje, më të larta porositni 1024‑QAM, drejtimi i lidhjes lart i shtuar me lidhjen poshtë të MIMO dhe MU-MIMO për të rritur më tej xhiron, si dhe përmirësime të besueshmërisë së konsumit të energjisë dhe protokolleve të sigurisë si Target Wake Time dhe WPA3.

Standardi IEEE 802.11ax u finalizua më 1 shtator 2020 kur Draft 8 mori 95% miratim në fletën e votimit të sponsorit dhe mori miratimin përfundimtar nga Bordi i Standardeve IEEE më 1 shkurt 2021.[5]

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ "Generational Wi-Fi® User Guide" (PDF). Wi-Fi Alliance. tetor 2018. Marrë më 22 mars 2021. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  2. ^ "Wi-Fi 6E expands Wi-Fi® into 6 GHz" (PDF). Wi-Fi Alliance. janar 2021. Marrë më 22 mars 2021. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  3. ^ Khorov, Evgeny; Kiryanov, Anton; Lyakhov, Andrey; Bianchi, Giuseppe (2019). "A Tutorial on IEEE 802.11ax High Efficiency WLANs". IEEE Communications Surveys & Tutorials. 21 (1): 197–216. doi:10.1109/COMST.2018.2871099. {{cite journal}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  4. ^ "FCC Opens 6 GHz Band to Wi-Fi and Other Unlicensed Uses". www.fcc.gov. 24 prill 2020. Marrë më 23 mars 2021. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
  5. ^ "IEEE 802.11, The Working Group Setting the Standards for Wireless LANs". www.ieee802.org. Marrë më 2022-01-07. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)