Wikipedia:Variabla

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

Për varablat e programit operues (rezervuara) shiko Wikipedia:Variablat e programit operues

Variablat në Wikipedia janë njato terme tek kutizat pasë barazimitt të cilave duhet shkruar diça. Përndyshe ato janë të njëjta sikurse në literaturat shkollore. Veprime me to duhet të i përshtatet programit operues të Wikipedias. Mundësit e kombinimeve dhe veprimeve të variablave do të mundohemi të i paraqesim në këtë fletë.

Në përgjithësi veprimi është i ngjajshem me veprimet në gjuhët aktuale programuese.

Përvojat e mia me variabla[Redakto nëpërmjet kodit]

Gjatë krijimit të një stampe kam parë nga Wikipedia në gjuhën angleze dhe gjermane disa kombinime të veprimeve me to. Ato kombinime i kam provuar në Stampa:Prova. Nga këto prova kam kuptuar se variablat:

  1. Varablat shkruhen si terme që nuk kanë fusha të zbrazëta (p.sh.: {{{Variabla A}}}{{{VariablaA}}})
  2. Variabla të rezervuara janë në faktë konstante '''{{PAGENAME}}''' d.m.th emërtime me terme të tilla për variablave nuk preferohet (për disa nuk funksion. Shiko tekstin më posht ose mbledh njohuri)
  3. Variabla të emërtuara janë variablat e zakonshme si më lartë që dallohen nga variablat numrore
  4. variabla boshe (numrore) këto variabla nuk ka nevojë të emërtohen por shkruhen si {{{1}}}, {{{2}}}, {{{3}}} ... vlera e tyre vendoset sipas parametri tme radhë.
  5. Veprimet logjike me Variabla
Dhënja e një variable:
  1. {{{Variabla_A}}} ose {{{VariablaA}}
  2. {{{1}}}
Dhënja e vlerës
  1. |VariablaA= Vlera : ku "|" është ndarës i një kolone të variablave "VarablaA" është emri dhe "Vera" e cila mund të ketë simbole të ndryshme (string)
  2. |Vlera : ku "|" është ndarës i një kolone të variablave dhe "Vera" e cila mund të ketë simbole të ndryshme (string)

Veprimet tjera operative nga matematika e lteraturës së shkruar nuk di se funksionojnë d.m.th veprimet si "+"; "-" e të ngjashme duhet kryher me "class" për të cilat nuk kam haberë. Po do zoti e ndokudh nga ne do na i spjegojë.

Vini Re! për paraqitjen e formulave matematikore shiko Ndihmë:Formula