Jump to content

Wikipedia:WikiFilmat SQ

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Projekti WikiFilmat SQ synon të përmirësojë informacionin rreth industrisë së filmit shqiptar në platforma të dijes së hapur si Wikipedia, Wikimedia Commons dhe Wikidata.

Kontekst rreth projektit.[Redakto nëpërmjet kodit]

Lirimi i informacionit në një format të hapur të të dhënave dhe informimi i interesit publik nga institucionet qeveritare që janë të autorizuara nga taksapaguesit financiarisht është një jastëk i rëndësishëm i çdo shoqërie demokratike që vlerëson njohurinë. Kuptimi i "hapur" duke respektuar dijen dhe informacionin, promovimin e një komuniteti të fuqishëm dhe (digjital) domeinin publik ku secili mund të marrë pjesë duke maksimizuar ndërveprimin, duhet të jetë parim për këto institucione. Në këtë kontekst, çdo hap në publikimin dhe përdorimin e informacionit, siç janë bazat e të dhënave publike të informacionit, veprat krijuese (si postera, reklamuesit e filmave etj.) në një format të hapur dhe nën licencë nga institucionet publike, është një hap përpara drejt një shoqërie më procese transparente dhe me një shoqëri civile që lehtësisht mund të përfshihet duke përdorur dhe përmirësuar këto të dhëna. Për fat të keq, këto të dhëna dhe informacione nuk janë të ndara nga institucionet shqiptare me publikun në mënyrë dhe format të hapur që mund të mund të përdoret lehtësisht nga qytetarët. Ky projekt ka për qëllim të fuqizojë bashkëpunimin ndërmjet partnerëve në mënyrë që të publikohen materiale multimediale dhe informacione të lidhura me industrinë e filmit shqiptar në një format të hapur të të dhënave në platforma të tilla si Wikipedia, Wikidata, OpenStreetMap etj.

Burime cilësore të informacionit do ofrohen nga partneri kryesor i projektit që është Qendra Kombëtare e Filmit.

Partnerët e Projektit[Redakto nëpërmjet kodit]

Open Labs Albania[Redakto nëpërmjet kodit]

Open Labs është komuniteti që promovon në Shqipëri dhe në rajon teknologjitë me kodburim të lirë dhe të hapur, të dhënat e hapura, standartet e hapura teknologjike, privatësinë online dhe fuqizimin e domeinit publik dhe licensave alternative të veprave kreative si Creative Commons.

Qendra Kombëtare e Filmit[Redakto nëpërmjet kodit]

Qendra Kombëtare e Kinematografisë (QKK) është një institucion i rëndësishëm për kinematografinë Shqiptare i krijuar në vitin 1997.

Ky institucion inkurajon, financon dhe promovon prodhimin kinematografik në Shqipëri. Përmes administrimit të fondit publik, QKK mundëson zhvillimin e industrisë së filmit në vendin tonë.

Wikimedia Community User Group Albania[Redakto nëpërmjet kodit]

Wikimedia Community User Group Albania është një grup i përdoruesve të projekteve Wikimedia të Shqipërisë të cilët janë të interesuar të organizojnë dhe të marrin pjesë në aktivitete outreach në nivel kombëtar duke përfshirë GLAM (Galleries, Bibliotekat, Arkivat dhe Muzetë) dhe Iniciativat e Arsimit.


Shumë shpejt do shtohet informacioni i plotë në lidhje me projektin.