Wikipedia:WikiProjekti Studenti&Wikipedia/klorofili

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
Merge-arrows.svg
Ndihmoni që kjo pjesë dhe pjesa Klorofili të bashkohen në një artikull të vetëm. {{{2}}}


shkolla e mesme e shkupit e mjeksiske DR.PANQE KARAGJOZOV

Vendos përmbajtjen e materialt në vazhdim...Klorofili (ose klorofil) është një pigment jeshil e gjetur tek algat dhe bimët. Kjo fjalë e ka prejadhjen nga fjalori grek,koloro ("jeshile") dhe,phyllon ("fili"). Klorofili është një biomolekulë jashtëzakonisht e rëndësishme, kritike në fotosintezë,e cila lejon për të absorbuar energjinë nga drita. Klorofil është e domosdosshme për fotosintezë, e cila lejon bimët për të absorbuar energjinë nga drita. Molekulat e klorofilit janë të rregulluar në mënyrë specifike në dhe rreth fotosistemit që janë të përfshirë në membranat tilakoide të kloroplastit. Në këto komplekse, klorofil shërben në dy funksione primare.Funksioni i shumicës dërrmuese të klorofilit (deri në disa qindra molekulave për fotosistem) është për të absorbuar dritën dhe transferuar atë energji të lehtë nga ana e transferimit të energjisë rezonancë në një palë të veçantë të klorofilit në qendër të reagimit të fotosistemit. Të dy njësitë të pranuara aktualisht fotosistemi janë Fotosistem II dhe Fotosistem I, të cilat kanë qendrën distinktive te dallueshme dhe reaguese, i quajtur P680 dhe P700, respektivisht. Këto pigmente janë emëruar pas gjatësisë valore (në nanometra) të absorbimit të tyre të pika-të kuqe maksimale. Identiteti, funksioni dhe vetite spektrale të llojeve të klorofilit në çdo fotosistem janë të dallueshme dhe përcaktohen nga njëri-tjetri dhe strukturës së proteinave përreth tyre. Pasi ekstraktohen nga proteina në një tretes (të tilla si aceton ose metanol)këto pigmente klorofil mund te ndahen ne nje t eksperiment të thjeshte me kromatografi në letër dhe bazuar në numrin e grupeve polare midis klorofil a dhe klorofil b, kimikisht pastaj do te jene te ndara leter.Funksioni i qendrës reaguese të klorofilit është që të përdorin energjinë të absorbohet dhe të transferohet në pigmentet e tjera të klorofilit në fotosistem dhe t'i nënshtrohet një ndarje të ngarkuar, një reagim të veçantë Redox në të cilat klorofil dhuron një elektron në një seri të intermediale molekulare të quajtur zinxhir transport elektron.