Wikipedia diskutim:Fillimi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
Kjo faqe këtu është vetëm për diskutim mbi faqen teknike Fillimi. Wikipedia nxit diskutimin mes vullnetarëve të saj dhe nuk do të censurojë komente bazuar në pikëpamjet ideologjike ose politike. Wikipedia nuk do t’i ndryshojë komentet. Ato ose do të publikohen, ose do të fshihen nëse nuk u binden rregullave kryesore.
Shtyp këtu për të filluar një temë të re diskutimi.
Ju lutemi nënshkruani me: – ~~~~

Të gjitha komentet u nënshtrohen këtyre rregullave:

 • Përmbajuni temës!
 • Nuk lejohen: sharje, fyerje, fjalor i papërshtatshëm, gjuhë që përmban urrejtje, sulme personale, thirrje për dhunë ose çdo qëndrim tjetër jo i rregullt.
 • Wikipedia është një enciklopedi e redaktuar bashkërisht, ku edhe ju mund të ndihmoni. Ky doracak do të ju ndohmojë të bëheni kontribues.
 • Faqet në vijim do të shpjegojnë karakteristikat e Wikipedia-së, duke ju dhënë informacion për komunitetin e Wikipedia-së dhe politikat e saj.

komuniteti=shoqëria, politikat=? (duhet shprehje më e thjeshtë)

 • Ky është një doracak themelor, jo një manual i gjërë. Nëse doni më shumë detaje, do të gjeni lidhje me faqet që përmbajnë më shumë informacion. Gjithashtu shikoni Wikipedia:Ndihmë

jo një manual i gjërë= shqip i bjenë, nuk është përmbledhje e gjërë udhëzimesh.

 • Do të gjeni edhe lidhje tek faqet "livadhe" ku mund të ushtroni atë çfarë po mësoni. Provoni gjërat dhe ndjehuni të lirë të eksperimentoni! Askush nuk pengohet nëse bën rrëmujë në faqet "livadhe".

--Hipi Zhdripi 9 Mars 2009 22:44 (CET)

komuniteti dhe shoqëria janë njësoj për mua, bëje si të t'vijë më lehtë kurse për "politikat" nuk ka nevojë për shprehje tjetër, nëse vërtetë gjen një më të përshtatshme, ndrroje shlirë, manualin po e ndrroj vet, tjetër gjë ? --Cradel 10 Mars 2009 13:51 (CET)

Një dhuratë për Shën Valentin[Redakto nëpërmjet kodit]

Një dhuratë për Shën Valentin

Isha i Strukur në një qoshe të shtëpisë, Mendoja rreth Universit ...! Papritur më ran Sytë tek Ora Dhe Data e shikoja me vëmendje Numërin 14.02. Mendova me vetën tim se kjo ditë ishte një Festë që e festonin gjithë Bota... Papritur më erdhi një SMS ku më Uronte një Fest të panjohur nga unë që quhej " Shën Valentin " Mendja ime ishte Fokusuar tek Emri i Festës dhe veprat e saj,, A thua vallë kush është ky Valentini që quhej i shenjët , ç’bëri ai,e gjithë Bota po e njifte. Por në Faktë pas shumë pyetjeve të bëra shumë personave që e festonin këtë festë , asnjëri nga ta nuk e dinte as që ia kishin Iden se kush ishte , ata i kishin ngjasuar popujve të tjerë. Vëllezërit e mijë të Dashur , Dhe ju o Motrat e mija të respektuara Pikërisht në këtë datë 14.02... Ne Jemi në një ditë e cila është izolim i dashurisë , Në një ditë e cila kinëse na mëson se si të dashurojmë... Por në Fakt... Ajo na ndalon të dashurojm! Ç'është në fakt Festa e ashtuquajtur " Shën Valentin" A e keni idenë se sa motra muslimane ,të cilat mashtrohen në këtë ditë dhe bien në kurthet e tyre në “AMORALITET” Më Tregoni o ju motrat e mija të dashura se kush ju tha apo ku e lexuat se ju duhet të respektoheni vetëm një herë në tërë Vitin ?! Pa me thoni O ju Vellezërit e mi , Kush ju tha se duhet të dashuroni vetëm një ditë në tërë Vitin ?! A thua Nga na erdhën keto Ide për kët festë ? Po Kush na qenka ai Valentin i "shenjtë" që ne po i marrim mesimet nga ai ?! Më thoni se si mund të bini në një kurth te Tillë ? Më Thoni Sa nga ju i prisni Festat islamike ashtu siq e prisni Shën Valentin me Padurim. A nuk Keni nga të merrni mësime të Mira por shkoni i ngjasoni të tjerëve , A nuk është ky ISLAMI i cili na mëson që të dashurojm cdo ditë, cdo moment,cdo sekond ?! Përse Vallë duhet t'i dëgjojmë Marritë e dikujt i cili na mëson që përmes mashtrimeve "dhuratave" të shkojmë drejtë Amoralitetit. E cila zemër keni parë të dashuron vetëm një herë në vitë ?! Po Ku mbetën 364 ditë të tjera oj motër e nderuar ?! A nuk është dashuria një ndjenjë, e cila duhet të jetë prezente gjatë tërë jetës ?! A nuk është dashuria një kënaqësi e përjetshme e cila na shpie në krijimin e familjes ?! Mos vall kjo ditë është magjike e cila e rrit apo e zvogëlon dashurinë ?! SIGURISHT që Jo, as nuk rritet as nuk zvogelohet . Më lejo o vëlla i dashur ta tregoj një Keshillë që edhe unë dikur si ti e kam marrur : " Dashuro çdo ditë dhe krijo Familje " Me lejo edhe ti motër e dashur ta tregoj një keshill , që shumë motra para teje e kanë marrur : " Mos prano Dhuratë në një ditë të vetme,sado e shtrenjtë që është,ngase dhurata më e shrenjtë për ty është martesa dhe ndjenja e të qenurit NËNË " I Dërguari i Allahut(salAllahu alejhi ve selam) ka thënë : "Kush i përngjan një populli Ai është prëj Tyre "

Andaj t'i festojmë festat tona , sepse asnjë fe s'është më e bukur se ISLAMI.

Të gjitha falenderimet i takojnë vetëm ALLAHUT që na ka bërë Musliman dhe na ka mundësuar të jemi robër të Tijë të sinqertë ashtu siq ai e meriton.

Lorik Sadiku[Redakto nëpërmjet kodit]

Lindi Ne Viti 1995 Ne Daten 24 Gusht. Ishte Nje Femije I Zhgjuar Dhe I Talentuar Per Kompjuter Kur I Beri 24 Vjet Ia Filloi Te Punonte Me Kompjuter. Ne Vitin 2003 Lorik Sadiku U Shpall Hakeri Me I Mencur Dhe Me I Forte Ne Kosove Lorik Sadiku Nuk U Nda Kurr Nga Profesioni I Tij Gjithnje I Ndihmonte Njerzve Sidomos Kosovareve. Ne Vitin 2004 Ai U Fut Ne Grupin Me Te Njohur Kosovar KHG - Kosova Hackers Group. Gjithmone Zbulonte Gjera Te Ndryshme Per Kupjuter Qe Njerzit Ta Kenë Me Te Lehte Qe Bejne Gjera Te Ndryshme Ne Kompjuter.

E Shkroi : Arber Rrahmani

Bazat e Programimit në C++[Redakto nëpërmjet kodit]

Për shkruarje të programeve të ndryshme në kompjuter, aktualisht shfrytëzohen disa gjuhë programuese. Por, njëra ndër gjuhët programuese më të përhapura është gjuha programuese C++. Këtu, me qëllim të përvetësimit të teknikës së programimit në këtë gjuhë, do të shfrytëzohet versioni 7.0 i saj, që gjendet në përbërje të pakos me programe Visual Studio .NET, i kompanisë softverike Microsoft. Në kuadër të pakos në fjalë gjendet edhe e ashtuquajtura Rrethinë Zhvilluese e Microsoftit(ang. Microsoft Development Environment, ose shkurt MDE), përmes së cilës programet në këtë gjuhë shkruhen, editohen, kompajlohen, ekzekutohen, ruhen në disk,thirren nga disku etj. Programi i shkruar në gjuhën programuese C++ paraqet program burimor dhe si i tillë ruhet në një fajll burimor. Me procesin e kompilimit, kontrollohet saktësia e komandave të shkruara dhe nëse nuk ka gabime, programi burimor përkthehet në program objektiv. Gjuha e makinës dhe gjuha asmabler meqë janë të afërta me logjikën e punës së kompjuterit, njihen si gjuhë të ulta programuese (ang. Low-level languages). Me qëllim të lehtësimit të procesit të programimit, shfrytëzohen gjuhë të larta programuese (ang. High-level languages) të cilat janë të afërta me logjiken e punës së njeriut, ku njëra ndër to është edhe C++. Nënkuptohet se programet e shkruara në gjuhët e larta programuese nuk kuptohen drejtpërdrejt nga kompjuteri. Prandaj ato duhet të përkthehen në gjuhën e makinës duke shfrytëzuar programin i cili njihet si kompilues (ang. Compiler). Programi i përkthyer në gjuhë të makinës thuhet se paraqet një program objektiv ose kod objektiv. Programi i shkruar në gjuhën programuese C++ paraqet program burimor dhe si i tillë ruhet në një fajll burimor. Me procesin e kompilimit, kontrollohet saktësia e komandave të shkruara dhe nëse nuk ka gabime, programi burimor përkthehet në program objektiv. Në fund për ta fituar programin ekzekutiv, përmes linkuesit (ang. Linker) fajllit objektiv i shtohen edhe fajlla të tjerë objektivë, të marra nga biblioteka standarde ose edhe prej bibliotekave tjera me fajlla. Programi i cili fitohet prej procesit në fjalë, ruhet në një fajll ekzekutiv. Programet burimore në gjuhën C++ plotësohen dhe me funksione të domosdoshme që merren nga bibliotekat e shumta të kësaj gjuhe. Për këtë qëllim, në fillim të programeve vendosen të ashtuquajturat fajlla të ballinës, si direktiva paraprocesorike, të cilat fillojnë me simbolin # (thurje). Inkorporimi i tyre në programet burimore, para kompilimit bëhet përmes programit i cili quhet paraprocesor. Pasi të përfundojë procesi i krijimit të programit ekzekutiv , përmes programit Loader, ai vendoset në memorien kryesore të kompjuterit. Në fund,si rezultat i punës së hardverit përkatës, programi ekzekutohet dhe jep rezultatet e kërkuara. [1] [2]

Bazat e Programimit në C++[Redakto nëpërmjet kodit]

Për shkruarje të programeve të ndryshme në kompjuter, aktualisht shfrytëzohen disa gjuhë programuese. Por, njëra ndër gjuhët programuese më të përhapura është gjuha programuese C++. Këtu, me qëllim të përvetësimit të teknikës së programimit në këtë gjuhë, do të shfrytëzohet versioni 7.0 i saj, që gjendet në përbërje të pakos me programe Visual Studio .NET, i kompanisë softverike Microsoft. Në kuadër të pakos në fjalë gjendet edhe e ashtuquajtura Rrethinë Zhvilluese e Microsoftit(ang. Microsoft Development Environment, ose shkurt MDE), përmes së cilës programet në këtë gjuhë shkruhen, editohen, kompajlohen, ekzekutohen, ruhen në disk,thirren nga disku etj. Programi i shkruar në gjuhën programuese C++ paraqet program burimor dhe si i tillë ruhet në një fajll burimor. Me procesin e kompilimit, kontrollohet saktësia e komandave të shkruara dhe nëse nuk ka gabime, programi burimor përkthehet në program objektiv. Gjuha e makinës dhe gjuha asmabler meqë janë të afërta me logjikën e punës së kompjuterit, njihen si gjuhë të ulta programuese (ang. Low-level languages). Me qëllim të lehtësimit të procesit të programimit, shfrytëzohen gjuhë të larta programuese (ang. High-level languages) të cilat janë të afërta me logjiken e punës së njeriut, ku njëra ndër to është edhe C++. Nënkuptohet se programet e shkruara në gjuhët e larta programuese nuk kuptohen drejtpërdrejt nga kompjuteri. Prandaj ato duhet të përkthehen në gjuhën e makinës duke shfrytëzuar programin i cili njihet si kompilues (ang. Compiler). Programi i përkthyer në gjuhë të makinës thuhet se paraqet një program objektiv ose kod objektiv. Programi i shkruar në gjuhën programuese C++ paraqet program burimor dhe si i tillë ruhet në një fajll burimor. Me procesin e kompilimit, kontrollohet saktësia e komandave të shkruara dhe nëse nuk ka gabime, programi burimor përkthehet në program objektiv. Në fund për ta fituar programin ekzekutiv, përmes linkuesit (ang. Linker) fajllit objektiv i shtohen edhe fajlla të tjerë objektivë, të marra nga biblioteka standarde ose edhe prej bibliotekave tjera me fajlla. Programi i cili fitohet prej procesit në fjalë, ruhet në një fajll ekzekutiv. Programet burimore në gjuhën C++ plotësohen dhe me funksione të domosdoshme që merren nga bibliotekat e shumta të kësaj gjuhe. Për këtë qëllim, në fillim të programeve vendosen të ashtuquajturat fajlla të ballinës, si direktiva paraprocesorike, të cilat fillojnë me simbolin # (thurje). Inkorporimi i tyre në programet burimore, para kompilimit bëhet përmes programit i cili quhet paraprocesor. Pasi të përfundojë procesi i krijimit të programit ekzekutiv , përmes programit Loader, ai vendoset në memorien kryesore të kompjuterit. Në fund,si rezultat i punës së hardverit përkatës, programi ekzekutohet dhe jep rezultatet e kërkuara. [3]

Bazat e Programimit në C++[Redakto nëpërmjet kodit]

Për shkruarje të programeve të ndryshme në kompjuter, aktualisht shfrytëzohen disa gjuhë programuese. Por, njëra ndër gjuhët programuese më të përhapura është gjuha programuese C++. Këtu, me qëllim të përvetësimit të teknikës së programimit në këtë gjuhë, do të shfrytëzohet versioni 7.0 i saj, që gjendet në përbërje të pakos me programe Visual Studio .NET, i kompanisë softverike Microsoft. Në kuadër të pakos në fjalë gjendet edhe e ashtuquajtura Rrethinë Zhvilluese e Microsoftit(ang. Microsoft Development Environment, ose shkurt MDE), përmes së cilës programet në këtë gjuhë shkruhen, editohen, kompajlohen, ekzekutohen, ruhen në disk,thirren nga disku etj. [4]

Programi i shkruar në gjuhën programuese C++ paraqet program burimor dhe si i tillë ruhet në një fajll burimor. Me procesin e kompilimit, kontrollohet saktësia e komandave të shkruara dhe nëse nuk ka gabime, programi burimor përkthehet në program objektiv. Gjuha e makinës dhe gjuha asmabler meqë janë të afërta me logjikën e punës së kompjuterit, njihen si gjuhë të ulta programuese (ang. Low-level languages). Me qëllim të lehtësimit të procesit të programimit, shfrytëzohen gjuhë të larta programuese (ang. High-level languages) të cilat janë të afërta me logjiken e punës së njeriut, ku njëra ndër to është edhe C++. Nënkuptohet se programet e shkruara në gjuhët e larta programuese nuk kuptohen drejtpërdrejt nga kompjuteri. Prandaj ato duhet të përkthehen në gjuhën e makinës duke shfrytëzuar programin i cili njihet si kompilues (ang. Compiler). Programi i përkthyer në gjuhë të makinës thuhet se paraqet një program objektiv ose kod objektiv. Programi i shkruar në gjuhën programuese C++ paraqet program burimor dhe si i tillë ruhet në një fajll burimor. Me procesin e kompilimit, kontrollohet saktësia e komandave të shkruara dhe nëse nuk ka gabime, programi burimor përkthehet në program objektiv. Në fund për ta fituar programin ekzekutiv, përmes linkuesit (ang. Linker) fajllit objektiv i shtohen edhe fajlla të tjerë objektivë, të marra nga biblioteka standarde ose edhe prej bibliotekave tjera me fajlla. Programi i cili fitohet prej procesit në fjalë, ruhet në një fajll ekzekutiv. Programet burimore në gjuhën C++ plotësohen dhe me funksione të domosdoshme që merren nga bibliotekat e shumta të kësaj gjuhe. Për këtë qëllim, në fillim të programeve vendosen të ashtuquajturat fajlla të ballinës, si direktiva paraprocesorike, të cilat fillojnë me simbolin # (thurje). Inkorporimi i tyre në programet burimore, para kompilimit bëhet përmes programit i cili quhet paraprocesor. Pasi të përfundojë procesi i krijimit të programit ekzekutiv , përmes programit Loader, ai vendoset në memorien kryesore të kompjuterit. Në fund,si rezultat i punës së hardverit përkatës, programi ekzekutohet dhe jep rezultatet e kërkuara.

References[Redakto nëpërmjet kodit]

 • Dika, Agni . "Bazat e programimit në C++", Universiteti i Europës Juglindore, fq.2, 2008.
 1. ^ Gabim referencash: Etiketë <ref> e pavlefshme; asnjë tekst nuk u dha për refs e quajtura Agni Dika
 2. ^ Agni Dika, "Hyrje në programim", Bazat e programimit në C++, Data
 3. ^ Agni Dika, "Hyrje në programim", Bazat e programimit në C++, Data
 4. ^ Agni Dika, "Bazat e programimit në C++", Universiteti i Europes Juglindore, Data